Nieuws/Financieel
1631013
Financieel

'Wall Street vervolgt weg omlaag'

NEW YORK - (AFN) - De aandelenbeurzen in New York openen maandag naar verwachting lager. Daarmee hervatten ze de negatieve teneur van vrijdag, toen de beurzen flink omlaag gingen. Het sentiment wordt bepaald door de vooruitzichten van hogere rentes na een sterk Amerikaans banenrapport van voor het weekend. De Aziatische en Europese beurzen stonden maandag eveneens onder druk.

Het banenrapport zorgde onder beleggers voor vrees voor oplopende inflatie. Dat zou de kans op een snellere verhoging van de rente door de Federal Reserve vergroten. De toonaangevende Dow-Jonesindex kende vrijdag mede daardoor zijn slechtste dag in anderhalf jaar.

Aan het bedrijvenfront wordt het deze week weer wat rustiger, nu de meeste Amerikaanse bedrijven al met resultaten zijn gekomen. Later in de week komen onder meer General Motors, Disney, Twitter en Tesla nog met cijfers. Maandag was het de beurt aan Bristol-Myers Squibb. De biofarmaceut presenteerde een hoger dan verwachte omzet.

Koersdip

Verder kan Wells Fargo zich opmaken voor een koersdip. De bank maakte bekend dat de boetes voor gesjoemel met rekeningen van klanten de winst dit jaar met 400 miljoen dollar kunnen drukken.

Chipmaker Broadcom verhoogde zijn overnamebod op branchegenoot Qualcomm tot 120 miljard dollar. Qualcomm was daardoor in trek in de voorbeurshandel.

Apple

Apple staat ook in de belangstelling van beleggers. Volgens The Wall Street Time staat Apple Music op het punt Spotify in te halen als grootste muziekstreamingdienst.

Cosmeticafabrikant Avon maakte bekend de Nederlander Jan Zijderveld aan te stellen als nieuwe topman. Hij werkte voorheen voor Unilever waar hij leiding gaf aan de Europese activiteiten. Zijderveld volgt Sheri McCoy op.

Dienstensector

Op het macro-economische vlak komen er nog cijfers over de dienstensector.

De Dow eindigde vrijdag 2,5 procent lager op 25.520,96 punten. De brede S&P 500 zakte 2,1 procent naar 2762,13 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2 procent tot 7240,95 punten.