Nieuws/Financieel
1631587
Financieel

Column: De gretige Bitcoinbelegger is (nog) geen vrouw

Amsterdam - Als de beleggingskoorts rondwaart is ’The sky the limit’. Dat gaat ook op voor de Bitcoin.

„Trek snel je beleggersportefeuille voor deze munt”, riepen de pro’s. Wat vervolgens meteen werd tegengesproken door de groep contra’s die duidelijk minder gecharmeerd waren van dat koortsachtige beleggen. Op dit moment heeft de laatste groep het gelijk aan hun kant. De Bitcoin is vandaag de dag vanaf het hoogste niveau afgelopen december met maar liefst ruim 60% gedaald.

En toch, die koorts ontgaat beleggers niet. Hoe vaak ik niet te horen krijg, opvallend vaak van mannen overigens, dat de AEX in 2017 een stijging liet zien van 12,71% en dat ze dat percentage met hun beleggingen ook willen behalen. Of liever nog, moeten we niet in Bitcoin investeren want die was immers vele malen harder in waarde toegenomen.

Uiteraard begrijp ik de gretigheid, want waarom niet daar beleggen waar het goed gaat. Ik wijs hen dan toch maar weer op het feit dat er duidelijke beleggingsafspraken zijn gemaakt en het niet onverdienstelijke rendement wat hier uit is voortgevloeid. Daarnaast; met heen en weer springen van belegging naar belegging ben je vaak geen betere belegger. Onder de streep kost het je meer en het levert over het algemeen eerder minder op dan het gewenste rendement.

Neemt niet weg dat de vraag naar Bitcoin er is. En dat die vraag voornamelijk bij mannen vandaan komt. Vrouwen willen inmiddels ook beleggen, maar dan niet in het fenomeen Bitcoin. Te grillig wat betreft koersontwikkeling, te onbekend wat betreft product en als ze zich hier in willen verdiepen is het niet of nauwelijks te doorgronden.

Vooral dat laatste, daar houden vrouwen niet van. Beleggen is voor hen al een behoorlijk stap en ligt vaak buiten hun comfortzone, laat staan dat ze dat dan in zoiets onbekends en ongrijpbaars als Bitcoin doen.

En dat gevoel is niet eens zo heel raar. Bitcoin is een beleggingsvorm die een mooi rendement kan opleveren, maar ook grote verliezen. Een belegger, man of vrouw, zal zich dus te allen tijde moeten afvragen of Bitcoin een goed idee is. Zoek je een alternatief voor je spaargeld, kijk dan wat op beursgenoteerd gebied aan aandelen, obligaties, of trackers te verkrijgen is. Kan en wil je toch het risico nemen, beleg dan in cryptocurrency met een niet te groot bedrag, dat je ook echt kunt missen. Schrijf je dat bedrag ook meteen af, dan heb je vanaf het begin winst. En juist op dat laatste letten mannen dan weer meer.

Judith Sanders staat al ruim 20 jaar haar mannetje in de financiële wereld. Ze werkt als Senior Vermogensbeheerder bij Velthuyse • Mulder Vermogensbeheer. Daarnaast heeft Judith met Saskia Smith het boek ’Zal ík het anders doen? - waarom vrouwen beter zijn met geld’ geschreven en geeft ze regelmatig workshops Beleggen. Judith heeft zich ten doel gesteld om ook vrouwen financieel bewust te maken.