Nieuws/Financieel
1632863
Financieel

Wederom verliezen op Wall Street

NEW YORK - (AFN) - De aandelenbeurzen in New York deden maandag halverwege de sessie weer een flinke stap terug. Daarmee kreeg de neergang van voor het weekend een verder vervolg. Vooral de vooruitzichten van hogere rentes na een sterk Amerikaans banenrapport van vrijdag drukten het sentiment. Opvallend was het verlies van Wells Fargo. De bank ging in de uitverkoop na berichten over de impact van boetes.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,9 procent lager op 25.052 punten. De brede S&P 500 leverde 1,6 procent in tot 2717 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq speelde 1,2 procent kwijt tot 7155 punten.

Wells Fargo verloor bijna 9 procent aan beurswaarde. De bank maakte bekend dat de boetes voor gesjoemel met rekeningen van klanten de winst dit jaar met 400 miljoen dollar kunnen drukken. Het omvangrijke fraudeschandaal houdt de gemoederen bij de bank al tijden bezig.

Overnameperikelen

Verder blijven de overnameperikelen rondom Qualcomm voor reuring zorgen. De chipmaker verloor 3,9 procent, ondanks dat Broadcom zijn overnamebod op zijn branchegenoot verhoogde tot 120 miljard dollar. Voorwaarde daarbij is dat het bod van Qualcomm op het Nederlandse NXP Semiconductors (min 1,1 procent) niet wordt verhoogd. Broadcom noteerde 1,4 procent hoger.

Techreus Apple won 0,3 procent na een adviesverhoging. Ook een positief bericht over de muziektak van Apple deed de beurswaarde goed. Volgens de Wall Street Journal staat Apple Music op het punt Spotify in te halen als grootste muziekstreamingdienst.

Amazon

Webwinkelgigant Amazon bereikte een schikking in een belastinggeschil met de Franse overheid. Bedragen werden niet genoemd. Beleggers zetten het aandeel wel 0,2 procent hoger.

Biofarmaceut Bristol-Myers Squibb verloor 2,8 procent na cijfers. Cosmeticafabrikant Avon (min 3,4 procent) maakte bekend de Nederlander Jan Zijderveld aan te stellen als nieuwe topman. Hij werkte voorheen voor Unilever. Het is voor het eerst sinds 1999 dat er weer een man aan de leiding van Avon komt te staan.

De euro was 1,2414 dollar waard, tegen 1,2407 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie zakte 2,4 procent tot 63,88 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper bij 67,51 dollar per vat.