Nieuws/Financieel
1633352
Financieel

’Wall Street op weg naar onrustige handelsdag’

Na de klappen van de voorgaande dag zal Wall Street zal naar verwachting vanmiddag de weg omlaag gaan vervolgen. De Amerikaanse beurzen kenden maandag een zeer turbulente handelssessie.

De futures wezen voor vanmiddag dat de Dow Jones-index die gisteren een dreun van 4,6% voor de kiezen kreeg 1% lager gaat openen, terwijl de S&P500 naar verwachting een verlies van 0,2% zal oplopen. De voorgaande dag ging de breedsamengestelde graadmeter nog 4,1% onderuit. Technologiebeurs Nasdaq zal waarschijnlijk nog met kleine winst van start gaan na de voorgaan de dag 3,8% te zijn gekelderd.

Rentevrees

Vooral de vooruitzichten van hogere rentes na een sterk Amerikaans banenrapport van vrijdag drukten maandag het sentiment. Ook de lagere olieprijs bedierf de stemming. „Het beurssentiment was in januari een beetje te optimistisch”, zei Brad McMillan van vermogensbeheerder Commonwealth tegen persbureau Bloomberg.

Wells Fargo verloor maandag 9,2% aan beurswaarde. De bank maakte bekend dat de boetes voor gesjoemel met rekeningen van klanten de winst dit jaar met $400 miljoen kunnen drukken.

Qualcomm en NXP

Verder bleven de overnameperikelen rondom Qualcomm voor reuring zorgen. De chipmaker verloor 6,6%, ondanks dat Broadcom zijn overnamebod op de branchegenoot verhoogde tot $120 miljard. Voorwaarde daarbij is dat het bod van Qualcomm op het Nederlandse NXP (-2%) niet wordt opgeschroefd. Broadcom noteerde 3,1% lager.

Cosmeticafabrikant Avon (-5,3%) maakte bekend de Nederlander Jan Zijderveld aan te stellen als topman. Hij werkte voorheen voor Unilever.