Nieuws/Financieel
1634137
Financieel

'Tegenvallende vooruitzichten van TomTom'

De vierdekwartaal- en jaarresultaten van TomTom komen grotendeels overeen met de verwachtingen, maar de vooruitzichten stellen teleur. Dat schrijft analist Marc Zwartsenburg van ING dinsdag in een commentaar.

TomTom, dat nog altijd kampt met hard dalende verkopen bij zijn consumentendivisie, zag de omzet vorig jaar met bijna een tiende dalen tot 903 miljoen euro. De opbrengsten gaan dit jaar naar verwachting nog verder omlaag naar circa 800 miljoen euro. Die voorspelde daling is ruim twee keer zo sterk als waar analisten op rekenden.

De beter dan verwachte orderontvangst ter waarde van 400 miljoen euro vanuit de automobielindustrie kan de teleurstelling over de tegenvallende vooruitzichten volgens Zwartsenburg niet wegnemen. Hij handhaaft wel zijn koopadvies en koersdoel van 15,50 euro.

Aandeel

NIBC sprak tegenover Bloomberg van een teleurstellende margeontwikkeling, maar is positief over de omzetgroei in de zakelijke markt. Verder mist het effectenhuis duidelijkheid over waar TomTom precies heen wil met zijn kwakkelende sportactiviteiten. Een langzame uitfasering is het meest waarschijnlijke scenario, aldus NIBC, dat een neutral-advies heeft.

Het aandeel TomTom stond dinsdag na een klein uur handel 8,4 procent lager op 7,69 euro, in een 2,1 procent lagere MidKap.