Financieel/Geld
1634591
Geld

’Belegger, laat je niet gek maken!’

Zware tijden voor beleggers.

Zware tijden voor beleggers.

Amsterdam - Ondanks de enorme smak waarmee beurzen wereldwijd deze week zijn begonnen, moeten kleine beleggers het hoofd koel houden. „Dit is een correctie op een overspannen markt”, zegt beleggingsstrateeg Simon Wiersma van ING Investment Office.

Zware tijden voor beleggers.

Zware tijden voor beleggers.

De Dow Jones verloor gisteravond liefst 4,6%, vannacht leverde de Japanse Nikkei-index liefst 4,7%. In Europa staan de beurzen aan het begin van de middag op ruim 2% verlies. In een paar uur tijd zijn miljarden euro’s aan beurswaarde verdampt.

Het domino-effect werd in gang gezet door de vrees, eind vorige week al, dat de Amerikaanse centrale bank Fed sneller de rente gaat verhogen dan eerder werd verwacht. Door die vrees wordt de rente op staatsobligaties hoger, en daardoor zijn aandelen relatief juist wat minder aantrekkelijk geworden.

Wiersma adviseert beleggers om zich niet gek te laten maken door de waan van de korte termijn. „Bedenk waarom je bent gaan beleggen: vaak voor je oudedagsvoorziening of om je kinderen te laten studeren. Die visie op de lange termijn moet je niet loslaten.”

Ook Peter Siks, beleggerstrainer bij BinckBank, waarschuwt langetermijnbeleggers om geen bokkensprongen te maken. „Niet bewegen, je wist toen je begon te beleggen dat dit kon gebeuren.” Als de beurzen nog iets verder zakken, ontstaat er voor deze groep beleggers „misschien zelfs een koopmoment”.

Voor actieve beleggers kunnen de koersdalingen van de afgelopen 24 uur wel degelijk een reden zijn om te verkopen, beaamt Siks. „Maar ook voor hen geldt: hou je aan de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt. Hoe ver mag je zakken voor je verkoopt? Als je een aandeel wilt verkopen bij 10% verlies, doe dat dan niet al bij 6% verlies.”

Volgens de twee deskundigen zijn de forse koersdalingen het gevolg van een overspannen markt. „De markt heeft onderhuids een grote spanning opgebouwd”, wijst Siks naar de recordkoersen van de afgelopen weken. „Als het dan omlaag gaat, gaat het heel hard.”

„De onderliggende economische waarden zijn gewoon goed”, vult Wiersma aan. „Dit kan altijd meer dan een rimpel worden, maar alleen als de verliezen zich ook buiten de beurs laten voelen. Als de reële economie schade oploopt. Beleggers moeten goed nagaan of dat gebeurt.”