Nieuws/Financieel
1634617
Financieel

’Handelaar ADM koopt Bunge’

Handelshuis in grondstoffen ADM wil grondstoffenhandelaar Bunge overnemen. Dat heeft een marktwaarde van $11,5 miljard. Het zou een van de grootste overname in de grondstoffenhandel worden.

Dat meldt persbureau Bloomberg over de bedrijven die toeleverancier zijn aan alle multinatinationals in voeding zoals Unilever en Nestlé.

Met deze overname zou na twintig jaar een einde komen aan de zelfstandigheid van het onafhankelijke handelshuis Bunge.

Archer-Daniels-Midland (ADM) zou in vergevorderde gesprekken met Bunge zijn, maar een deal kan weken op zich laten wachten, nuanceert Bloomberg.

ABCD-conglomeraten

Bunge is een van de grote fondsen uit het ABCD-rijtje in deze sector naast de handelshuizen die de wereldwijde grondstoffenhandel domineren naast ADM, Cargill en Louis Dreyfus. Vanwege de omvang van de concentratie door deze deal voor de markt, zouden toezichthouders langdurig naar de overname gaan kijken, aldus experts tegen Bloomberg.

De grote bedrijven krijgen de hele handel tot het consumentenproduct in handen.

Gemodificeerde gewassen

In aanpalende markt van de gemodificeerde gewassen is de overname van Monsanto door Bayer de grootste in de wereld en eveneens onderwerp van onderzoek.

De overname van Bunge door AMD zou de grootste in jaren zijn, na de consolidatieslag onder kleinere fondsen. Cargill nam in 1999 de handelseenheid van Contintal over.