Nieuws/Financieel
1635564
Financieel

Na faillissement Saab

Vrijspraak Victor Muller wegens oplichting

Vrijspraak voor Victor Muller.

Vrijspraak voor Victor Muller.

Ondernemer Victor Muller is door het gerechtshof in Zweden vrijgesproken van oplichting bij het faillissement in 2011 van autobouwer Saab.

Vrijspraak voor Victor Muller.

Vrijspraak voor Victor Muller.

Dit meldt de Zweedse televisiezender svt dinsdag op basis van uitspraken van de officier van justitie bij het gerechtshof in Götenborg. Het hof volgt het eerdere oordeel van de rechtbank.

De directeur en mede-eigenaar van Saab werd door het Zweedse Openbaar Ministerie verantwoordelijk gehouden voor het faillissement. Muller had met zijn sportautobouwer Spyker het concern Saab gekocht van de Amerikaanse producent General Motors. Muller kreeg het concern niet uit de rode cijfers. Het OM deed ook onderzoek naar belastingfraude.

Onvoldoende bewijs

De Nederlander werd verweten dat hij, vlak voor het uitgesproken faillissement van Saab, de markt misleid zou hebben met berichten en dat hij de financiële situatie veel te rooskleurig had voorgespiegeld.

Daarvoor is onvoldoende bewijs, aldus de hoofdofficier van justitie Sahlgren tegen de Zweedse televisie. Weliswaar was Muller loslippig, maar van misleiding was geen sprake.

Met Muller zijn twee ex-boekhouders van Saab vrijgesproken, aldus de officier. Hen werd verweten met de cijfers gerommeld te hebben om de oplopende verliezen buiten het zicht van aandeelhouders te houden.