Nieuws/Financieel
1635714
Financieel

Axalta schrijft rode cijfers

PHILADELPHIA (AFN) - De Amerikaanse verfproducent Axalta heeft het vierde kwartaal van vorig jaar rode cijfers geschreven. Dit kwam volgens het bedrijf onder meer door wijzigingen van belastingregels in de VS. Ook ,,acquisitiegerelateerde kosten" speelden het bedrijf parten net als duurdere grondstofprijzen.

Onder de streep resteerde een tekort van 61,5 miljoen dollar, tegen een tekort van 37,2 miljoen dollar een jaar eerder. Axalta sloot het vierde kwartaal af met een omzet van krap 1,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging van dik 13 procent op jaarbasis, geholpen door wisselkoerseffecten en overnames. Voor dit jaar voorziet het bedrijf onder meer een omzetgroei van 8 tot 9 procent.

Het verfconcern was vorig jaar in verregaande onderhandelingen over een samengaan met het in Amsterdam genoteerde AkzoNobel. De fusiegesprekken liepen vast, toen Axalta een overnamebod kreeg van Nippon Paint. Gesprekken met dat Japanse bedrijf liepen echter op niets uit.

De Amerikanen ontkenden eind vorig jaar dat er daarna weer contact was met Akzo, maar zeiden daarbij dat de deur voor Akzo op een kier stond. In de handelsupdate van dinsdag werd met geen woord gerept over Akzo of Nippon.