Nieuws/Financieel
1636061
Financieel

Particuliere belegger druk met neergang koersen

Bij BinckBank heeft de telefoon roodgloeiend gestaan. Van paniek is volgens een woordvoerder bij de broker geen sprake. Veel beleggers grijpen de mogelijkheid aan om in te stappen.

Vooral de hoofdfondsen Arcelor Mittal, ING en Galapagos konden bij particuliere beleggers volgens BinckBank op kopersinteresse rekenen na de recente averij voor de koersen.

Volgens Corné van Zeijl heeft de oplopende rente in de Verenigde Staten in combinatie met de almaar oplopende koersen de stevige correctie in de hand gewerkt. ,,Dat is een gevaarlijke combinatie. Daar kan de lucht geleidelijk aan uitlopen. Maar dat kan ook met een knal. Dat is nu gebeurd." Volgens de beurscommentator was het wachten op een ,,trigger" om de zaak in gang te zetten. Dat gebeurde vrijdag met het banenrapport van de Amerikaanse overheid en dan in het bijzonder de looninflatie.

De koerscorrectie vrijdag op Wall Street was volgens hem een eerste kraakje. De echte dreun volgde maandag.

Jos Versteeg,van Insinger Gilissen wijst net als Van Zeijl op het beleid van de centrale banken wereldwijd. Die hielden rentes kunstmatig laag en steunden de markten met omvangrijke opkoopprogramma's. ,,In de VS wordt de rente geleidelijk opgehoogd. In Europa neemt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) toe om het steunbeleid af te bouwen. ,,Deze correctie zat er aan te komen aldus Versteeg. ,,Dit is al met al geen slechte situatie." Onder meer pensioenfondsen gaan volgens hem al langere tijd gebukt onder de lage rentestanden.