Nieuws/Financieel
1636073
Financieel

Grillig Wall Street op plusje

NEW YORK (DFT/AFN) - Op Wall Street koerst de Dow Jonesindex dinsdag op een klein plusje, na de zware koersval een dag eerder. Vandaag bewoog de graadmeter tussen ruim 2% verlies en ruim 1% winst.

De Dow Jonesindex noteerde dinsdag rond 18:00 uur Nederlandse tijd 0,2% hoger op 24392 punten. Kort na de opening van de Amerikaanse beurzen stond de Dow nog dik 2% lager. De bredere S&P 500 noteert een winst van 0,7%.

Maandag verloor de Dow 4,6%. Dat was procentueel de zwaarste daling sinds 2011. In het vervolg gingen de beurzen in Azië en Europa dinsdag eveneens flink omlaag.

Kenners hadden eerder al gewaarschuwd dat er zo'n koerscorrectie aan zat te komen. De opmars die de aandelenmarkten vorig jaar doormaakten werd voor een groot deel gestuwd door het stimulerende beleid van centrale banken. Die hielden de rentes kunstmatig laag en steunden de markten met omvangrijke opkoopprogramma's.

Optimistisch banenrapport

Vrijdag kwam een omslag toen de Amerikaanse overheid met een vrij optimistisch banenrapport kwam. Op dat moment werd het beleggers duidelijk dat het binnen niet al te lange tijd echt klaar is met de hulp van de centrale banken. In de Verenigde Staten wordt er rekening mee gehouden dat de Federal Reserve de rente wel eens sneller kan gaan opvoeren dan eerder aangenomen.

Chemiebedrijf DowDuPont was dinsdag de grootste stijger in de Dow met een winst van 3,2%. Apple kreeg er 2,1% bij.

General Motors (o.a. Cadillac en Chevrolet) moest afgelopen kwartaal eenmalig meer dan 7 miljard dollar afschrijven in verband met de Amerikaanse belastinghervormingen. Afgezien daarvan ging het best goed en de resultaten waren beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Het aandeel steeg 3,2%.

Allergan

Ook Allergan gaf een kijkje in de boeken. De farmaceut, bekend van onder meer botox, heeft in het vierde kwartaal winst geboekt door sterke vraag naar zijn medicijnen. Bovendien kon het Amerikaanse bedrijf succesvolle testresultaten overleggen voor migrainemedicijn ubrogepant. Allergan daalde 1,1%

Axalta schreef juist rode cijfers. Dit kwam volgens het verfconcern onder meer door wijzigingen van belastingregels in de VS. Ook ,,acquisitiegerelateerde kosten" speelden het bedrijf parten net als duurdere grondstofprijzen. De omzet ging wel omhoog. Het aandeel steeg 0,4%.