Nieuws/Financieel
1636465748
Financieel

Column: de spagaat van Donald Trump

Wat moet Trump met zijn maïsboeren en met zijn oliebaronnen?

Wat moet Trump met zijn maïsboeren en met zijn oliebaronnen?

President Trump heeft te maken met een groot dilemma met betrekking tot zijn herverkiezing. Hij probeert twee grote groepen uit zijn achterban tevreden te stellen, maar deze groepen hebben volledig tegengestelde belangen. Het betreft hier de oliesector aan de ene kant, van oudsher een Republikeins bolwerk, en de boeren uit het midwesten van de Verenigde Staten aan de andere kant.

Wat moet Trump met zijn maïsboeren en met zijn oliebaronnen?

Wat moet Trump met zijn maïsboeren en met zijn oliebaronnen?

De boeren hebben het moeilijk. Dat komt deels door het handelsconflict van Trump zelf met China (een belangrijke afzetmarkt voor Amerikaanse tarwe, maïs en soja) en deels door het zeer slechte weer in het begin van dit jaar in het midwesten. Daardoor kon er niet alleen pas veel later gezaaid worden, maar was het eveneens de verwachting dat de oogsten zouden tegenvallen.

Om de boeren tegemoet te komen – zij moeten immers zorgen voor zijn herverkiezing – subsidieert Trump al een paar jaar de boeren om hun onverkochte oogsten niet tegen dumpprijzen op de markt te brengen, maar in de schuren te laten verrotten. Dit jaar ging er weer $16 miljard aan subsidie naar de Amerikaanse boeren.

Ethanol

Daarnaast verordonneerde Trump dat in de benzine meer ethanol (gemaakt van Amerikaanse maïs) bijgemengd moet worden (van 10 naar 15%). Dat gebeurde ook in ‘driving season’ zeg maar de zomerperiode wanneer er veel met de auto gereden wordt en dat terwijl ethanol meer smog veroorzaakt als het warm is.

Maar daarmee jaagt hij die andere voor hem belangrijke achterban, de oliesector, tegen zich in het harnas. Want meer bijmengen van ethanol betekent minder raffinage van olie. Om vervolgens daarom deze achterban weer tevreden te stellen gaf Trump 31 kleinere oliemaatschappijen een vrijstelling voor het bijmengen van ethanol. Daardoor werden op hun beurt de boeren dus weer boos. Want door die maatregel van Trump moesten diverse ethanolfabrieken de deuren sluiten. Een echte catch-22 voor Trump!

Oliestaten

Vorige week ging Trump met een aantal senatoren van oliestaten in gesprek. Er werd verwacht dat deze senatoren Trump zouden overhalen om het bijmengen van ethanol weer terug te schroeven met als gevolg dat de prijzen van maïs en ethanol met ongeveer 10% daalden. Een week eerder twitterde Trump nog dat de boeren heel blij zouden worden van de grote deal die hij voor hen in petto had. Toen gingen de prijzen van mais en ethanol met zo’n 10% omhoog. Zoals gebruikelijk bij Trump kan dat in een week dus zo weer veranderen.

Ondertussen schieten de prijzen voor maïs en ethanol dus alle kanten op. Die worden ook nog eens sterk beïnvloed door het gegeven dat de oogsten van mais volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw bij nader inzien erg zullen gaan meevallen. Er zal dus voldoende maïs geoogst worden en de verwachte schaarste blijft uit.

De sterk opgelopen maisprijs op de eerder voorspelde schaarste is inmiddels ineengestort. De ethanolprijs werd in dat kielzog meegenomen. Momenteel is er een overschot aan ethanol. Gedurende de maanden juni en juli werden er hoogterecords neergezet, maar inmiddels staan de prijzen vrijwel op het dieptepunt van het jaar.

Handelsoorlog

De prijsvorming van maïs en ethanol wordt natuurlijk dit jaar ook erg beïnvloed door de opstelling van Trump in de handelsoorlog met China. Bij ontspanning zie je de prijzen oplopen en als hij weer boos aan het twitteren slaat dalen de prijzen weer. Een goede handelsdeal met China lijkt dan ook de meest gewenste route om uit deze situatie te raken. Het zal leiden tot hernieuwde aankopen van Amerikaanse landbouwgoederen door de Chinezen en een aantrekkende wereldeconomie waardoor de vraag naar olie kan stijgen. Iedereen blij zou je zeggen.

Daarnaast kan dan de factuur van de invoerheffingen bij Joe Sixpack worden weggehaald en zullen de aandelenmarkten weer opgelucht ademhalen. Dat maakt dat voor Trump een tweede ambtstermijn wel heel erg dichtbij komt. Maar ja, dat weten de Chinezen ook…

Martine Hafkamp is algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer.