Nieuws/Financieel
1637899
Financieel

Voorzichtig herstel op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York lieten dinsdag in een grillige handel voorzichtig herstel zien van de zware koersverliezen op maandag.

Koopjesjagers sloegen hun slag op Wall Street. Wel bleef de vrees voor een sterker stijgende rente boven de markt hangen.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,3 procent hoger op 24.420 punten. De Dow beleefde maandag met een min van 4,6 procent nog het grootste verlies in tijden. De brede S&P 500 klom 0,1 procent tot 2651 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent tot 7003 punten.

Kenners hadden eerder al gewaarschuwd dat er een koerscorrectie aan zat te komen. De opmars die de aandelenmarkten vorig jaar doormaakten werd voor een groot deel gestuwd door het stimulerende beleid van centrale banken.

General Motors

Wat betreft bedrijven waren de ogen van beleggers gericht op General Motors (GM). Het autoconcern moest afgelopen kwartaal eenmalig meer dan 7 miljard dollar afschrijven in verband met de Amerikaanse belastinghervormingen. Afgezien daarvan ging het best goed en de resultaten waren beter dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Het moederbedrijf van Cadillac en Chevrolet profiteerde vooral van eerder doorgevoerde bezuinigingen en hogere prijzen van auto's. GM steeg ruim 4 procent.

Ook Allergan gaf een kijkje in de boeken. De farmaceut, bekend van onder meer botox, heeft in het vierde kwartaal winst geboekt door sterke vraag naar zijn medicijnen. Bovendien kon het bedrijf succesvolle testresultaten overleggen voor migrainemedicijn ubrogepant. Allergan ging desondanks 1,2 procent omlaag.

Axalta

Verfproducent Axalta Coating Systems tekende een plus van 1,2 procent op na publicatie van resultaten. Het concern was vorig jaar in verregaande onderhandelingen over een samengaan met AkzoNobel. De fusiegesprekken liepen vast, toen Axalta een overnamebod kreeg van het Japanse Nippon Paint.

Verder waren er cijfers over de Amerikaanse handel. Het handelstekort is in 2017 opgelopen naar 566 miljard dollar, het hoogste niveau sinds 2008. Daarnaast werd bekend dat het aantal vacatures in de VS in december is gedaald naar het laagste punt in zeven maanden.

De euro was 1,2399 dollar waard, tegen 1,2375 dollar bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent tot 63,85 dollar en Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 67,14 dollar per vat.