Nieuws/Financieel
1638713
Financieel

Resultaten ABN AMRO vallen niet goed

AMSTERDAM (AFN/DFT) - ABN AMRO heeft in het laatste kwartaal van 2017 fors meer winst geboekt dan een jaar eerder. Beleggers zijn niet onder de indruk. Het aandeel is met een verlies van 2,1% de grootste daler op het Damrak.

De nettowinst van ABN Amro in het vierde kwartaal bedroeg 542 miljoen euro, bijna twee derde meer dan een jaar eerder. De baten namen met 11 procent toe tot 2,4 miljard euro, terwijl de operationele lasten juist met 3 procent daalden. De winst viel hoger uit dan analisten vooraf hadden verwacht.

De bank profiteerde onder meer van kostenbesparingen en van de verder aantrekkende economie. Daardoor nam de vraag naar hypotheken en zakelijke leningen toe. Bovendien was er een vrijval uit eerder getroffen voorzieningen voor probleemkredieten.

Een analist van Morgan Stanley stelde vraagtekens bij het voorgestelde dividendbeleid. ABN Amro zou minder scheutig zijn met dividend, aldus analist Bruce Hamilton. ABN Amro wil 50% van de winst uitkeren, plus eventueel extra dividend en/of aandeleninkoop afhankelijk van de kapitaalbuffer. Analisten rekenden volgens financieel persbureau Bloomberg voor 2018 gemiddeld op een basisuitbetaling van 62%.

Volgens de Morgan Stanley-analist geeft het kwartaalbericht een gemengd beeld. KBC Securities was juist tevreden en verhoogde zijn advies voor de bank van ’hold’ naar ’accumulate’

’Solide’

ABN Amro-topman Kees van Dijkhuizen noemde het resultaat in een toelichting ,,solide'', zeker gezien de nog altijd zeer lage rente.

Over heel 2017 kwam de winst uit op 2,8 miljard euro, ruim de helft meer dan in 2016. Afgezien van een boekwinst op de verkoop van een onderdeel, gaf ABN AMRO vorig jaar voor elke verdiende euro ruim 61 cent uit. Dat moet in 2020 gedaald zijn naar 56 tot 58 cent.