Financieel/Nieuws
1645653
Nieuws

’Sojabonen-oorlog China en VS’

Oogst van soja in Brazilië, de Amerikaanse concurrent.

Oogst van soja in Brazilië, de Amerikaanse concurrent.

China bereidt vergeldingsacties voor na importheffingen op onder meer zijn staal, zonnepanelen en wasmachines. Amerikaanse soja-boeren kunnen prijsverhogingen verwachten voor hun exporten.

Oogst van soja in Brazilië, de Amerikaanse concurrent.

Oogst van soja in Brazilië, de Amerikaanse concurrent.

Hedgefondsen die speculeren op de prijs maken zich al klaar voor de naderende tarievenoorlog rond de peulvrucht, blijkt op de beurs van Chicago. De strijd heeft grote gevolgen: voor de Amerikanen is China de grootste inkoper van sojabonen.

Het land kocht voor $14 miljard aan sojabonen op van de Amerikaanse Midlands, maar beklaagt zich over de landbouwsubsidies die de bonen te goedkoop zouden maken en Chinese boeren zouden wegconcurreren.

China heeft de strijd al aangebonden tegen importen van Amerikaanse sorghum, ook wel kafferkoren. Dat wordt veel gebruikt voor Chinese alcoholproductie. Het is wereldwijd de op vier na meest verhandelde graansoort.

Volgens persbureau Bloomberg bereiden de Chinezen al sinds januari nieuwe harde ingrepen voor om de heffingen die president Trump voor de Amerikaanse boeren doorvoerde.

Proteïne-rijk voedsel

De Amerikanen kampen met overschotten in soja en tarwe, de prijzen op de wereldmarkten daalden. De stap van Peking zal ongetwijfeld leiden tot weer tegenmaatregelen, aldus bronnen bij het ministerie van handel.

Soja is daarin cruciaal: de import van de bonen is afgelopen jaren fors gestegen vanwege de behoefte van Chinese veehouders aan proteïne-rijk voedsel voor de dieren. Soja bevat ongeveer 35% eiwitten.

In januari kocht China 8,48 miljoen ton soja in, 11% meer dan vorig jaar in dezelfde weken. Donderdag verhoogde het ministerie zijn vraag met nog eens 300.000 ton. Het aanbod zal volgens ABN Amro-econoom Nadia Menkveld afnemen: de gunstige weersomstandigheden van vorig seizoen kunnen bijna niet overtroffen worden.

De grondstoffen zijn steevast onderdeel van handelsconflicten. China is volgens handelaren ook al met antidump-onderzoek tegen tarwe-transporten begonnen.

Ingrepen Trump

Dat volgde op de beperking die Trump oplegde voor de import van goedkope zonnepanelen en wasmachines uit Azië. De finale beslissing om de Amerikaanse import extra te belasten zou alleen door president Xi Jiping genomen worden.

Prijsacties volgen over en weer. In Europa voerde de EU heffingen op Chinees staal in. Volgens de in grondstoffen gespecialiseerde Commonwealth Bank of Australia zou de prijsverhoging voor soja door China een significante slag zijn en de prijzen voor Amerikaanse boeren negatief beïnvloeden.

Braziliaanse concurrentie

Eerder keken de Chinezen als naar Braziliaanse soja, die de grootste oogst in hun geschiedenis op de akkers hebben staan. Brazilië exporteert jaarlijks 15 miljoen ton. Argentinië is met 31 miljoen ton de grootste exporteur, maar kampte afgelopen tijd met hoge temperaturen. Dat leidde tot de Beurs van Chicago tot prijsstijgingen.