Nieuws/Financieel
1645899972
Financieel

’Waakhond VS verscherpt toezicht op Twitter om naleving regels privacy’

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) gaat het toezicht op de naleving van de regels rond privacy en dataveiligheid bij Twitter verscherpen in de nasleep van de overname van het socialemediaplatform door Elon Musk.

Dat meldden bronnen bij de FTC aan persbureau Bloomberg. De FTC zei eerder al zich grote zorgen te maken over de ontwikkelingen bij Twitter, waaronder het vertrek van veel personeel dat zich bezighield met privacy en databeveiliging.

Volgens de ingewijden heeft de FTC afgelopen maand twee voormalige topbestuurders van Twitter ondervraagd over de praktijken bij de onderneming. Die twee bestuurders vertrokken bij Twitter enige tijd na afronding van de overname door Musk ter waarde van 44 miljard dollar. Zij waren bij Twitter verantwoordelijk voor de naleving van de regelgeving rond privacy en cybersecurity.

Klokkenluider

De mededingingsautoriteit deed al onderzoek naar Twitter na beschuldigingen van een klokkenluider dat de berichtendienst de veiligheid niet op orde zou hebben. Daardoor zou de onderneming kwetsbaar zijn voor hacks, die er zelfs toe zouden kunnen leiden dat heel Twitter offline wordt gehaald. Ook zouden te veel mensen toegang hebben tot gebruikersgegevens.

De concurrentiewaakhond zei in november nog dat Twitter aan alle privacy- en beveiligingseisen moet voldoen. „Geen enkele topman of bedrijf staat boven de wet”, aldus een woordvoerder van de FTC destijds.