Nieuws/Financieel
1646108181
Financieel

Verliezen Wall Street lopen op

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de sessie in de min. Daarbij liepen de verliezen gedurende de dag wat op. Het nieuwe coronavirus blijft de markten domineren. Beleggers verwerkten ook het een banenrapport van loonstrookverwerker ADP waaruit bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven door de coronacrisis is gekrompen, al was die krimp wel veel minder sterk dan verwacht. Het rapport van ADP loopt vooruit op het banencijfer van de Amerikaanse overheid op vrijdag.

De leidende Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 4 procent lager op 21.024 punten. De brede S&P 500 verloor 4,3 procent tot 2474 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 3,9 procent tot 7400 punten.

President Donald Trump heeft Amerikanen vanwege de corona-uitbraak opgeroepen om nog zeker dertig dagen sociaal afstand te houden. De komende twee weken worden volgens Trump erg zwaar en het dodental zal flink oplopen. In de Verenigde Staten is het grootste aantal besmettingen met het virus wereldwijd geconstateerd.

Supermarktbedrijf Kroger won 2,1 procent. Het bedrijf verhoogde zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal door stijgende verkopen. Uit angst voor het coronavirus zijn ook Amerikanen de voorbije periode aan het hamsteren geslagen.

Kopieermachinefabrikant Xerox verloor dik 7 procent. Het bedrijf zou zijn overnamejacht op computer- en printermaker HP Inc zou staken. Volgens The Wall Street Journal ondermijnt de coronacrisis de financiële situatie van Xerox dusdanig dat de stekker getrokken moet worden uit de megadeal. HP Inc verloor 13 procent.

Verder stond de energiesector in de schijnwerpers. Volgens marktkenners kunnen olieprijzen nog verder inzakken nu blijkt dat producenten steeds minder plek hebben om olie op te slaan. Verder reageerden de markten op berichten dat oliekartel OPEC er niet in slaagde om een datum vast te stellen voor onderhandelingen, die een einde zouden kunnen maken aan de prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 20,21 dollar. Brentolie kostte 5,4 procent minder op 24,93 dollar per vat.

De euro was 1,0910 dollar waard, tegen 1,10941 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.