1646916
Financieel

Dow keldert onder grens van 24.000

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen keken donderdag na een aarzelende opening tegen zware verliezen aan. De aanhoudende nervositeit bij beleggers in de VS over de oplopende rentes deed de koersen over een breed front pijn.

De Dow Jones-index kelderde met een verlies van 4,2% naar een stand van ruim onder de 24.000 punten, het laagste niveau sinds eind november vorig jaar. De breed samengestelde S&P500 en technologiegraadmeter Nasdaq werden eveneens hard geraakt met aderlatingen van 3,8% respectievelijk 3,9% bij een stand van 2581,08 punten en 6777 punten.

Twitter onttrok zich aan het pessimisme met een koerssprong van 12%. Het technologiebedrijf verraste met een kwartaalwinst bij een omzet die voor het eerst in een jaar tijd groeide.

Chipfabrikant Intel werd flink geraakt met een verlies van 5,3%. Boeing was ook uit de gratie. De vliegtuigbouwer leverde 4,9% in. Machinebouwer Caterpillar kreeg een daling van 5,4% voor de kiezen.

Viacom koerste 4,6% hoger. De kwartaalcijfers van het film- en televisiebedrijf stelden flink teleur, maar dat maakt een fusie met branchegenoot CBS volgens kenners waarschijnlijker.

Philip Morris dikte 2,4% aan. De rookwarengigant wist de omzet stevig op te krikken door de prijzen van de sigarettenpakjes te verhogen.

Yum Brands raakte 4,8% kwijt. Het fastfoodconcern heeft minder omzet over het afgelopen vierde kwartaal behaald.

De olieprijs in de VS vervolgde de weg stevig omlaag tot net boven de $60 per vat. Oliefonds Chevron moest in reactie 2,5% afstaan. Exxon Mobil viel 1,2% terug.

De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,8% en kwam uit op 6853 punten.

Sterkster daler in de Dow was doe-het-zelfketen Home Depot met een verlies van 3,4 procent. Ook andere zwaargewichten als vliegtuigbouwer Boeing en machinebouwer Caterpillar leverde rond de 3 procent in, net als chipmaker Intel. De enige Dow-fondsen die met minieme plusjes het hoofd boven water hielden, waren oliemaatschappij ExxonMobil en technologiereus Apple.

Twitter onttrok zich wel aan de hernieuwde malaise op Wall Street. Het technologiebedrijf verraste vriend en vijand door voor het eerst in zijn bijna twaalfjarige geschiedenis een echte kwartaalwinst te rapporteren, bij een omzet die voor het eerst in een jaar tijd groeide. Adverteerders waren bereid meer geld op tafel te leggen, mede dankzij verbeteringen aan de app van de berichtendienst. Het aandeel schoot 16 procent omhoog.

Tesla stelde daarentegen teleur met zijn resultaten. Die werden ontsierd door hoge kosten die de fabrikant van elektrische auto's moest maken om de productie van zijn relatief goedkope Model 3 op stoom te krijgen. Daardoor zette het bedrijf zijn grootste kwartaalverlies ooit in de boeken. Het aandeel daalde ruim 6 procent.

Viacom was dan wel weer in trek met een plus van 8,6 procent. De kwartaalcijfers van het film- en televisiebedrijf stelden flink teleur, maar dat maakt een voor aandeelhouders lucratieve fusie met branchegenoot CBS, waar inmiddels verkennende gesprekken mee worden gevoerd, volgens kenners alleen maar waarschijnlijker.

De euro was 1,2250 dollar waard, net zoveel als bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 1,3 procent tot 60,99 dollar. Brentolie werd eveneens 1,3 procent goedkoper en kostte 64,67 dollar per vat.