Nieuws/Financieel

Column: AEX breekt uptrend

Bloomberg

In de recente turbulentie is de stijgende trend van de AEX gesneuveld. Niet direct een drama, maar een zijwaarts verloop is voorlopig het meest waarschijnlijke scenario.

Bloomberg

Technisch bekeken is de 2-jarige uptrend van de Nederlandse beurs gebroken nu AEX door de bodemlijn is gezakt. Deze signalen zien we nu ook op andere beurzen in Europa. Dat betekent overigens niet dat er een verkoopsignaal is opgetreden. Maar een meer zijwaarts verloop op de Europese beurzen is voorlopig wel het beste wat verwacht mag worden. Wall Street gedraagt zich anders, de Dow lijkt nog net binnen de lange termijn uptrend te stabiliseren.

Technisch brak de Nederlandse beurs de stijgende trend, waarmee de beurs aan kracht verliest. Wij verwachten overigens niet dat de AEX hard gaat dalen. De komende tijd verwachten wij een meer zijwaarts koersverloop, waarschijnlijk boven de steunzone 506-531.

Een herstel van de AEX heeft nog diverse barrières te overwinnen. De eerste horde is de gap (koersgat binnen de rode cirkel), die dinsdag op de grafiek is gevormd.

Deze gap biedt een eerste weerstand tussen 533,60 (het high van dinsdag) en 540,77 (het low van maandag). Ook het feit dat er twee gaps achter elkaar zijn gevormd, wijst op hectische marktomstandigheden. De bovenste gap is gevormd tussen 549,95 (het low van vrijdag) en 544,70 (het high van maandag). Deze gaps geven aan dat verkopers met haast afscheid van hun stukken hebben genomen. Op weg naar boven, dus in het komende herstel, vormen dergelijke gaps doorgaans voor veel weerstand in de markt.

Wall Street gedraagt zich iets minder negatief, hoewel de koersen zich ook hier hectisch zijn. De Dow is de afgelopen dagen naar de onderkant van het lange termijn stijgende trendkanaal gezakt. Zolang die uptrend intact is, blijft Wall Street overeind. Uiteindelijk zal dat ook de Europese beurzen ondersteunen.

Bekijk meer van