Nieuws/Financieel
1648986389
Financieel

Op de beursvloer

AEX trapt op rem na verlies in tech

De AEX sluit woensdag met verlies na een record op dinsdag. Beleggers nemen wat winst, vooral bij de hard gestegen techfondsen. Vastgoed doet het goed, banken, verzekeraars en luchtvaart zijn in trek. Air France KLM wint veel in de Midkap.

De AEX is 0,5% in de min gesloten op 710,08 punten. Een dag eerder werd nog een recordslot neergezet van 713 punten.

De Midkap-index gaat 0,1% terug naar 1043,24 punten.

De Duitse DAX eindigt 0,2% lager, de CAC 40 in Parijs verliest 0,1%. De FTSE 100 steekt met 0,9% koerswinst opnieuw positief af.

Vooral het nieuwe Duitse inkoopmanagerscijfer voor industrie en diensten van 57,3 punten „geeft de markten steun”, zegt econoom Léon Cornelissen. „Dat optimisme lijkt me terecht.”

"De VS zijn weer de motor van de wereldeconomie geworden"

Na verliezen voor Chinese beurzen, bij winst voor de Nikkei, koersen beurzen in New York licht hoger. Daar staan vandaag de notulen van de Federal Reserve op de agenda.

„Het wordt interessant hoe het enorme nieuwe steunpakket van president Biden voor de infrastructuur en andere zaken gaat uitpakken op de economie”, aldus Cornelissen. De vrees is dat, met al veel steun uit Washington en van de Federal Reserve aan banken, de inflatie gierend oploopt.

„Maar omdat de Fed stelt dat de werkgelegenheid nog lang niet volledig is, verwacht ik dat het stimuleringsbeleid lekker ruim blijft”, aldus Cornelissen. „De VS zijn hiermee weer de motor van de wereldeconomie geworden, China blijft iets achter en opkomende markten doen het mede door corona lang niet altijd zo goed als wel wordt gedacht.”

Sterkere euro

De dollar verzwakt tegen de euro tot $1,1894. „Het sentiment in de eurozone is optimistisch. Ondanks de lockdowns en de virusaantallen. Markten kiezen er voor langs die risico’s voor de korte termijn te kijken”, stelt Ima Sammani, valuta-analist van Monex Europe. „Ze vertrouwen erop dat de uitrol van vaccinaties in het tweede kwartaal versnelt nu de EU zijn vaccinatiedoelen heeft bijgesteld.”

Bitcoin daalt 3,5% tot $56.180 per stuk.

In Duitsland wordt een nieuwe coronapiek verwacht, terwijl Italië de laagste besmettingsgraad meldt.

Volgens de Europese medische toezichthouder EMA zijn de voordelen van het coronavaccin van AstraZeneca groter dan de risico’s.

Winstnemingen Prosus

In de AEX sluit Prosus met een min van 4,6% na de stevige terugval van het Chinese Tencent. De techinvesteerder heeft hierin een groot belang, maar gaat daar 2% van verkopen om 28,9% te houden.

Dit te verkopen belang moet €12 miljard opleveren voor nieuwe investeringen, aldus zakenbank Jefferies. Prosus kondigde van de opbrengst geen eigen aandelen in te kopen.

De zakenbank veronderstelt dat Prosus met het geld zijn belang in maaltijdbezorgers versterkt, nadat het eerder uitbreidde in Delivery Hero.

Prosus bezit aandelenbelangen in andere leveranciers, zoals Swiggy en Ifood. In dit laatste bedrijf heeft Just Eat Takeaway (+3,8%) een deelbelang in de etalage gezet, een bod van €2,3 miljard wees het tot nu toe af.

Deze markt beweegt sowieso: Goldman Sachs kocht voor 75 miljoen pond aandelen in concurrent Deliveroo (+1,2%). In dat aandeel konden particulieren vandaag voor het eerst handelen.

Chipfondsen blazen stoom af na de krachtige opmars in voorgaande handelsdagen. ASML raakt 1,6% kwijt. Besi levert 0,9% in. ASMI laat 1,5% liggen.

RD Shell eindigt een fractie in het rood. Brentolie daalt 1,6% tot $61,70 per vat. De olievoorraden in de VS lopen op.

De olie- en gasgigant waarschuwt in een trading update dat de winterstorm in de Amerikaanse staat Texas, de winst in het eerste kwartaal zal raken. „Vooral de olieprijs helpt Shell nu in de plus”, aldus handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN Amro.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield (+2,9%) won bovenin de AEX het meest met Just Eat.

Luchtvaart in de lift

Midkapper GrandVision koerst 0,4% in het rood in de AMX, waar Alfen met 2,9% het meest verliest. De eigenaar van optiekketen Pearle trekt ook in hoger beroep aan het langste eind in zijn juridische strijd met het Frans-Italiaanse brillenconcern EssilorLuxottica. Biotechfonds Galapagos gaat 2,8% terug.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties is tot 5,1% koerswinst ingekocht. Air France KLM wint ook 5,1% na nieuwe steun van de Franse Staat voor de luchtvaartcombinatie. De Fransen steunen financieel de uitgifte van 240 miljoen nieuwe aandelen.

„Vooral nieuwe uitspraken dat het niet bij deze Franse steun hoeft te blijven dragen bij aan de winst”, aldus Van Holst van ABN Amro. Brancheorganisatie IATA meldt bovendien een toename van het luchtvrachtvervoer met 9% vergeleken met 2019.

Sportketen Basic-Fit stijgt met nog eens 2,2%, ondanks een groot aantal lockdowns in Europa, waar wel de Britten sportscholen open gaan.

Boskalis schaaft 0,3% koerswinst af. Zijn sleepdochter Smit kan het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika bij de Noorse kust pas donderdag bergen, meldt het. De Noorse autoriteiten geven vanwege het slechte weer geen toestemming aan helikopters om een team aan boord te brengen.

Ook bij de smallcaps bouwt vastgoed met Wereldhave (+4,4%) fikse koerswinst op.

ASCX-fonds Hunter Douglas glijdt 2,7% weg naar €64,40. Meerderheidsaandeelhouder Bergson Holding, in handen van de familie Sonnenberg, meldde dinsdag nabeurs de raambekleder voor €64 per aandeel (inclusief dividend) van de beurs te willen halen.

Private bank Van Lanschot Kempen stijgt 1%. Het kocht het meerderheidsbelang in Belgische vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden.

Op de lokale markt daalt Euronext 0,5% bij de slotbel. De voorgenomen overname van de beurs in Milaan zou vertraging kunnen oplopen door politieke druk vanuit Rome. Politici eisen meer invloed.

Volg de beurs op de voet met de DFT Koersen-app. Download hier voor iPhone of voor Android.