Nieuws/Financieel

’Total troeft Shell en Exxon in 2018 af’

Oliewinning nog steeds centraal bij Shell, Total en ExxonMobil.

Oliewinning nog steeds centraal bij Shell, Total en ExxonMobil.

BLOOMBERG

Grote oliebedrijven zetten te traag en te langzaam stappen naar duurzamere productie. Het zijn vaak ’babystapjes’, constateert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Oliewinning nog steeds centraal bij Shell, Total en ExxonMobil.

Oliewinning nog steeds centraal bij Shell, Total en ExxonMobil.

BLOOMBERG

Het Franse Total troeft Shell en ExxonMobil dit jaar af in winstgevendheid en risico’s, zo vergelijkt de belangenvereniging in zijn vrijdag verschenen maandblad ’Effekt’.

Shell maakt wel een inhaalslag en lijkt een van de snelste vernieuwers richting duurzamere en schonere productie met minder uitstoot, aldus de VEB. Royal Dutch, dat steeds meer energieleverancier wordt, investeert $25 miljard per jaar. Daarvan steekt het $2 miljard in biobrandstoffen en ’schone’ elektriciteit.

Shell voorop

De oude oliereuzen hangen naar productie bekeken echter alle nog altijd sterk aan hun oude verdiensten, waarvan die in olie steeds sneller lijken te verdwijnen. De investeringen versterken dat effect, de tankers wenden de steven maar moeizaam.

„Het leeuwendeel daarvan gaat nog altijd naar olie en gas”, aldus de VEB. Daar staat een serie recente ’groene’ initiatieven van Shell tegenover zoals een belang in zonneparken, windmolenparken, elektrische oplaadpunten en opwekkers van zonne-energie. Shell is de eerste die zich volgens de VEB een „ambitieus” doel stelde voor verlaging van de CO2-uitstoot.

Trage wending

De bedrijven reageren echter nog traag op de klimaatveranderingen, meent de beleggersclub. Shell zag de problemen al lang aankomen. Het waarschuwde in 1986 in een interne studie voor ’relatief snelle en dramatische veranderingen’ van het klimaat.

Van alle grote oliebedrijven is het Franse Total momenteel, gemeten naar financiële aspecten, de beste keus voor beleggers, meent de VEB. Met een koerswinstverhouding van 12,9 voor dit jaar is Total goedkoper dan Shell (15,7), ver boven ExxonMobil met een koerswinstverhouding van 20. Shell troeft de andere af met een dividendrendement van 5,7% in euro’s, dat veruit het aantrekkelijkst is.

Bekijk meer van