Nieuws/Financieel

'Lagere onderliggende winst voor Aegon'

AMSTERDAM (AFN) - Aegon heeft de onderliggende winst afgelopen kwartaal waarschijnlijk zien dalen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is althans de gemiddelde verwachting van analisten die de verzekeraar zelf gepolst heeft in aanloop naar de presentatie van de jaarcijfers volgende week donderdag.

De kenners gaan in doorsnee uit van een onderliggende winst voor belastingen van 517 miljoen euro, tegen 554 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2016. De nettowinst is naar verwachting wel flink gestegen, en wordt gemiddeld geraamd op 659 miljoen euro, tegen 470 miljoen euro een jaar eerder.

In het derde kwartaal wist Aegon beleggers nog aangenaam te verrassen met een aanzienlijke winststijging, die ook de kapitaalbuffer ten goede kwam. De verzekeraar profiteerde van een sterke groei in vermogensbeheer, lagere claims, hogere inkomsten uit provisies en een gunstig beursklimaat. Daarnaast hielpen kostenbesparingen een handje.

Solvabiliteitsratio

Sindsdien heeft Aegon zich in financieel opzicht verder versterkt dankzij de verkoop van een grote portefeuille levensverzekeringen in de Verenigde Staten. Hoewel die transactie leidt tot een papieren verlies van 125 miljoen euro in het vierde kwartaal, brengt die het bedrijf volgens analisten mogelijk wel weer een stapje dichter bij de beoogde kapitaalratio (Solvency II) van 200 procent.

In doorsnee gaan de door Aegon gepolste kenners ervan uit dat de solvabiliteitsratio aan het einde van het vierde kwartaal op 195 procent stond, net als drie maanden eerder. Zij rekenen gemiddeld op een slotdividend van 0,14 euro per aandeel, wat een cent meer zou zijn dan een jaar eerder.

Bekijk meer van