Nieuws/Financieel
1649968163
Financieel

KPN zet opheffen merk XS4all door

Amsterdam - KPN heeft het advies van de ondernemingsraad (or) van XS4all om niet door te gaan met het opheffen van de internetprovider naast zich neergelegd. Dat laat de or van XS4all weten.

Het medezeggenschapsorgaan heeft nu dertig dagen om te beslissen of het een bezwaar zal indienen tegen het besluit. Volgens de or wordt met de stap van KPN aangestuurd op een confrontatie.

„Dit lijkt een onverantwoord besluit en kan voor de gehele KPN-groep slecht uitpakken”, zegt vice-voorzitter Daan Willems van de or. „We zullen de argumenten van KPN tot ons nemen en bepalen wat onze vervolgstappen zullen zijn. Op dit moment sluiten we niets uit.”

KPN wil het merk XS4all ondanks bezwaren van personeel en klanten opheffen. Het telecomconcern vindt dat klanten beter zijn geholpen met dienstverlening onder één dak. Volgens KPN is het besluit om XS4all als merk te laten verdwijnen zorgvuldig genomen. Het bedrijf laat ook het merk Telfort opgaan in het merk KPN.

XS4all-directeur Jörg Kramer staat trouwens achter het besluit om de internetdochter in het KPN-concern te laten opgaan. „Alles zorgvuldig afwegende zijn wij tot de conclusie gekomen dat samenvoegen in het belang is van klanten, medewerkers, XS4all en KPN”, zegt Kramer in een gezamenlijke verklaring met KPN-hoofdstrateeg Wouter Stammeijer.

„Het is onze bedoeling om de sterke punten van XS4all terug te laten komen in het aanbod van KPN. Maar dan niet voor een beperkte groep klanten, maar voor miljoenen klanten. De rol van de XS4all-medewerkers is daarbij van het grootste belang”, aldus Kramer en Stammeijer.

Naar de rechter

Eerder liet de or van XS4all weten een stap naar de rechter te overwegen. „We denken dat we goede argumenten hebben mocht het zover komen”, zegt vice-voorzitter Willems. De or wil mogelijk het enquêterecht inzetten, een ’paardenmiddel’ waarmee bij de rechter een onafhankelijk onderzoek naar vermeend wanbeleid kan worden afgedwongen. Doorgaans hebben ondernemingsraden dit recht niet, maar bij XS4all is dit rond de overname door KPN wel zo geregeld.