Nieuws/Financieel
1650127527
Financieel

Chipaandelen zetten AEX op grote hoogte

De Amsterdamse beursindex AEX is donderdag omhoog geschoten, enerzijds vanwege de verwachting dat de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden met extra economische steun zal komen. Boven trokken chipaandelen zich op aan positief nieuws uit de sector.

De AEX eindigde maar liefst 1,9% hoger op 656,7 punten. De index stond voor het laatst eind 2000 boven de 650 punten. De AMX ging 1% vooruit naar 983,8 punten.

De overige Europese beurzen wisten het Damrak niet bij te benen. De Duitse DAX en de Franse CAC 40 wonnen 0,4% respectievelijk 0,3%. De Britse FTSE 100 klom 0,8%.

Bij sluiting van de Europese beurzen stonden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 0,4% en 0,5% hoger.

Vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) schrijft de positieve stemming vooral toe aan berichten dat Joe Biden met een stimuleringspakket van $2000 miljard zou willen komen. „Ook helpt het dat Donald Trump in een filmpje aangeeft volgende week vreedzaam afstand te zullen doen van zijn presidentschap.”

Volgens Van Schie zit er op korte termijn nog meer in het vat, vooral voor kleine waardeaandelen. „Deze zijn tijdens het afgelopen jaar fors achtergebleven, maar zullen het bij het verwachte economische herstel goed doen.”

Beleggers keken ook uit naar de toespraak van topman Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank vanavond. Derek Halpenny, hoofd Europese markten bij de Japanse zakenbank MUFG, denkt dat Powell beleggers ervan zal proberen te overtuigen dat de korte rente nog heel lang laag blijft. „De markt reageerden in augustus tot zijn teleurstelling amper op de wijziging van de doelstellingen, zoals dat de inflatie gemiddeld genomen 2% moet bedragen. Een goede communicatie is nu heel belangrijk en ik sluit niet uit dat de Fed zijn stimuleringsprogramma later dit jaar verder vergroot.”

Goede cijfers TSMC

In de AEX eindigden de toeleveranciers aan de chipsector aan kop, nadat de Taiwanese chipreus TSMC met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwam. ASMI en ASML wonnen 7,6% respectievelijk 5,9%, waaraan koersdoelverhogingen door de Britse bank Barclays ook bijdroegen.

Prosus deed ook goede zaken met een plus van 5,4%. Tencent, waar de techinvesteerder een groot belang in heeft, ging flink vooruit omdat Amerikaanse investeerders toch in het Chinese techbedrijf mogen stappen.

Winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield pakte er 4,3% bij.

Just Eat Takeaway eindigde met een min van 4,2% onderaan. Woensdag kreeg de dienstverlener van maaltijdenbezorging al een tik, omdat zijn winstmarge vorig jaar tegenviel.

Betalingsverwerker Adyen, die na de spurt in 2020 al een paar weken door hoogtevrees bij beleggers geteisterd wordt, leverde 0,8% in.

Aegon daalde 0,6%, na door de Franse bank Société Générale op de verkooplijst te zijn gezet.

Bij de middelgrote fondsen ging de toeleverancier aan de chipsector Besi met een plus van 6,8% stevig aan kop.

Signify vervolgde de weg omhoog met een winst van 2,9%, geholpen door een koersdoelverhoging door de Amerikaanse bank JP Morgan. Het verlichtingsbedrijf beloonde aandeelhouders woensdag met het uitkeren van het uitgestelde dividend.

Fugro zette de woensdag ingezette correctie voort met een terugval van 0,8%, nadat de bodemonderzoeker na zijn aandelenemissie in oktober ruimschoots wist te verdubbelen.

Smallcap Sligro pakte er 5,4% bij. Zakenbank Kepler Cheuvreux heeft het advies voor de groothandelsbedrijf verhoogd van houden naar kopen.

Wilt u weten welke aandelen kansrijk zijn? Volg dan vanavond het gratis seminar: Kooptips 2021. Klik hier om in te schrijven.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd