Nieuws/Financieel

Dikke winst op Wall Street

NEW YORK (DFT/AFN) -

De aandelenbeurzen in New York schommelden vrijdagavond heftig heen en weer. Winst, verlies en weer winst vormden het patroon, met honderden punten verschil voor de Dow.

De beeldbepalende index won 1,4%, de S&P500 1,5% en de Nasdaq steeg met 1,4%.

Beleggers zijn volgens handelaren de effecten van een volgende, veel sneller dan verwachte rentestijging aan het doorrekenen. Uiteindelijk kwamen koopjesjagers op de markt. Over de week verloor de Dow ondanks een stijging met 330 punten toch nog 5%.

Energiegerelateerde aandelen verloren vrijdag het meest. De olieprijs viel in een volatiele markt 3% terug. Maar ExxonMobil sloot met 0,7% winst, maar toeleverancier Schlumberger boekte 3,2% verlies. Banken als JPMorgan (+2,1%) profiteerden op de verwachte rentestijging.

Beleggers reageerden ook op het akkoord over de begroting voor de Amerikaanse federale overheid. Het Amerikaanse Congres keurde de nieuwe begroting met enige vertraging goed. De vertraging leidde tot een gedeeltelijke sluiting van overheidsinstanties.

Chipproducent Nvidia steeg ruim 5% op goede kwartaalresultaten. Qualcomm leverde eerst in maar won toch 2,5%. Het chipbedrijf wees ook een verhoogd bod van zijn branchegenoot Broadcom van $121 miljard van de hand. Eerder werd al een voorstel ter waarde van $105 miljard zonder pardon naar de prullenmand verwezen. Broadcom (+2,6%) wil nog dit weekeinde praten met zijn branchegenoot.

Volgens The Wall Street Journal begint internetreus Amazon (-0,8%) met een bezorgdienst. Dat is slecht nieuws voor bedrijven als UPS (-2,6%) en FedEx (-1,6%).

Bekijk meer van