Financieel/Ondernemen
1658197382
Ondernemen

Kosten betaalrekening voor ondernemer flink omhoog

AMSTERDAM - Het hebben van een betaalrekening is afgelopen jaar in de meeste gevallen duurder geworden. Consumenten betalen meer, maar zakelijke rekeninghouders komen er het slechtst vanaf.

Een aantal jaar geleden zorgde de afschaffing van valuteringsdagen - het verschijnsel dat banken geld bij het overboeken een of meer dagen vasthielden – ervoor dat de kosten van betaalrekeningen omhoog gingen. Nu is het volgens financieel onderzoeksbureau MoneyView de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), die in januari van dit jaar is ingevoerd.

Witwassen

Banken zijn daarbij verplicht om verstrekkende controles uit te voeren op hun klantenbestand, om zo fraude en witwassen te voorkomen. Hiervoor zijn duizenden extra medewerkers aangenomen in de bankensector en de gemaakte kosten worden verhaald op de klanten, volgens MoneyView. Het gevolg is dat mkb-ondernemers tot wel 7,50 euro per maand betalen, bovenop de reguliere kosten van de hun betaalrekening.

Er zijn banken die de kosten ongespecificeerd doorberekenen aan klanten, maar inmiddels ziet MoneyView ook dat de onderzoekskosten die gemaakt worden door Wwft via een specifieke kostenpost worden doorberekend aan zakelijke klanten. ABN Amro en ING rekenen de hoogste kosten. Voor een klant met een bv wordt maximaal maandelijks €7,50 berekend en voor een klant met een nv zijn de onderzoekskosten maar liefst €20. MoneyView verwacht dat andere banken zullen volgen.

Particulieren

Voor particulieren is de stijging gemiddeld genomen minder extreem, maar zeker niet altijd gering. „Zo is het BasisPakket Betalen van ABN Amro in een jaar tijd van €20,40 naar €35,40 gestegen”, aldus senior onderzoeker bancair Jeffrey Keus van MoneyView. „Ook ING heeft de prijs verhoogd, bij het OranjePakket is deze van €23,40 gestegen naar €28,20. Hoewel het bij particuliere betaalpakketten niet gespecificeerd is door de banken, zit het er dik in dat de aanzienlijke prijsverhogingen ook hier grotendeels toe te schrijven aan de onderzoekskosten voor de Wwft.”