Nieuws/Financieel
1659934
Financieel

Column: Hoe te kiezen uit de vele ETF’s

Wim van Zwol is hoofd Vanguard Nederland

Wim van Zwol is hoofd Vanguard Nederland

Beleggers die goedkoop een bepaalde index willen volgen, kunnen een ETF kopen. Maar welke dan? De markt voor EFT’s lijkt namelijk op de markt voor wasmiddelen. In de supermarkt kunnen klanten kiezen uit tientallen identiek uitziende verpakkingen die allemaal beweren het beste wasresultaat te leveren. Bij ETF’s is de keuze nog groter, maar er zijn wel degelijk grote verschillen.

Wim van Zwol is hoofd Vanguard Nederland

Wim van Zwol is hoofd Vanguard Nederland

Er zijn alleen al in Europese aandelen ruim 300 ETF’s beschikbaar. En de kans is groot dat dit aantal nog sterk toeneemt. ETF’ s bieden investeerders namelijk een groot aantal voordelen en dus stappen steeds meer leveranciers in die markt. De populariteit is makkelijk te verklaren. Ten eerste zijn er de lage transactiekosten. Maar ook de hoge liquiditeit en fiscale efficiency zijn belangrijke pluspunten. De vele mogelijkheden maken het dus lastig om de juiste ETF te kiezen.

De meeste ETF’s volgen een of meer indexen die een beleggingscategorie, een markt of een marktsegment vertegenwoordigen. De Euro Stoxx 50 en Euro Stoxx 600 zijn in de eurzone de meest populaire indexen. EFT’s die beleggen buiten de eurolanden volgen meestal de Euro Stoxx 600, de MSCI Europe of de FTSE Developed Europe. Deze laatste indices beleggen dus ook in bedrijven uit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Denemarken. Dat betekent dat deze EFT’s valutarisico’s met zich meebrengen, maar ook nog meer spreiding leveren.

Om een index te kiezen moet u zeker zijn van uw beleggingsperiode, benodigd rendement en risicotolerantie. Beleggen in aandelen vereist een middel- tot langetermijnvisie en hoe hoger uw rendementsverwachting, hoe groter het risico dat u moet nemen.

Tracking error

Excess return en tracking error zijn de cruciale maatstaven om te beoordelen hoe exact een ETF de index volgt. Excess return meet de prestaties van een ETF ten opzichte van de index over een specifieke tijdsperiode. Normaal gesproken is het rendement van een ETF iets lager dan van een index omdat het rendement van ETF’s gedrukt wordt door gemaakte kosten. Er zijn verschillende factoren die de excess return negatief of positief kunnen beïnvloeden.

Positieve excess return is echter geen indicatie voor de beste ETF. Professionele beleggers vinden het belangrijker dat het risicoprofiel van de EFT gelijk is aan het risicoprofiel van de gevolgde index. Tracking error geeft hier beter inzicht in.

Bij het bepalen van de beste ETF voor u, is het dus belangrijk om te kijken naar uw beleggingsdoel en de lengte van de periode waarover u verwacht te beleggen. Voor investeerders die op zoek zijn naar een totaalrendement over een langere periode, is excess return dus een belangrijkere maatstaf dan tracking error. Echter, beleggers die meer oog hebben voor consistente prestaties en het minimaliseren van relatieve risico’s en volatiliteit, moeten zich juist richten op de tracking error.

Fysiek gerepliceerde

Er is tegenwoordig een duidelijke voorkeur voor fysiek gerepliceerde ETF’s. Dat betekent dat de aandelen en obligaties ook daadwerkelijk in bezit zijn van de belegger in de EFT. Niettemin zijn er nog steeds EFT’s waarvan de belegger in plaats van de echte aandelen slechts een derivaat daarvan in bezit heeft. Deze synthetische EFT’s zijn vooral nog populair in institutionele beleggingsportefeuilles. Op die manier kan ook belegd worden in bijvoorbeeld grondstoffen of valuta’s die lastig of niet fysiek zijn aan te houden.

Om te beslissen wat de beste ETF’s zijn in relatie tot het samenstellen van een portefeuille, moet u kijken naar diegene die duidelijk kan uitleggen hoe uw geld wordt geïnvesteerd.

De laatste overweging voor het kiezen van de beste ETF, zijn de kosten. U wilt niet voor de verrassing komen te staan van verborgen kosten of vergoedingen. Gevestigde ETF-aanbieders hebben de schaal om kosten ook op lange termijn laag te houden. Grote ETF’s met aanzienlijk beheerd vermogen en meer liquiditeit, kunnen hun kostenvoordeel doorgeven. Hoe lager de kosten, hoe meer rendement u overhoudt.

Wim van Zwol is hoofd Vanguard Nederland