Financieel/Geld
1660061879
Geld

Nederlander bezuinigt op goede doelen

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

AMSTERDAM (ANP/DFT) - Bijna de helft van de goede doelen in Nederland ziet de inkomsten zakken door de verminderde koopkracht. Vooral particulieren doneren minder, laat een peiling zien van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland. Van de leden die nu nog geen inkomstendaling zien, zeggen acht op de tien in de nabije toekomst dat wel te verwachten. „Lastig, want onze kosten stijgen ook”, zegt de Nierstichting.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Van de goede doelen die nu een daling merken, gaat het in bijna tweede derde van de gevallen om een inkomstendaling tot 10%. Bij een derde gaat het om een daling tussen de 10 en 20%. Vooral kleinere organisaties - die jaarlijks niet meer dan €5 miljoen binnenkrijgen - behoren tot die laatste groep. In een enkel geval ging het om een forse daling, aldus Goede Doelen Nederland.

De Nierstichting is een van de goede doelen die de inkomsten tussen de 0 en 10% zag dalen na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Dat is lastig, zegt directeur Tom Oostrom. „Onze energie- en personeelskosten stijgen ook.” Volgens hem hebben nierpatiënten de Nierstichting op het moment juist extra hard nodig. „We krijgen schrijnende verhalen te horen. Dat maakt het extra moeilijk om te merken dat de inkomsten minder worden. We proberen op samenwerkingen met andere partijen in te zetten om onze activiteiten toch door te laten gaan.”

„Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat ook onze sector geraakt wordt door de koopkrachtdaling”, aldus Margreet Plug, directeur van Goede Doelen Nederland. Volgens haar bleek bij voorgaande crises dat de meeste donateurs het werk van goede doelen blijven steunen. „Juist in tijden van crisis zijn goede doelen relevanter dan ooit.”