Nieuws/Financieel
1660234
Financieel

AFM: Spoor klant aan hypotheek te betalen

Amsterdam - Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het handig dat banken consumenten met een aflossingsvrije- of beleggingshypotheek aansporen extra af te lossen wanneer zij meer financiële ruimte hebben.

Dat meldt Amweb.nl. Consumenten kunnen bijvoorbeeld een belletje krijgen wanneer ze vakantiegeld of een eindejaarspremie hebben ontvangen. Financieel toezichthouder AFM komt tot deze conclusie na gedragswetenschappelijke experimenten te hebben gedaan, samen met geldverstrekkers ING en Florius.

Experimenten

Uit het gedragswetenschappelijke onderzoek bij ING is onder meer gebleken dat het versturen van een sms-bericht klanten stimuleert om online een bericht te openen over het aflossen van hun hypotheek.

Florius experimenteerde met het versturen van een brief waarbij gebruik werd gemaakt van gedragswetenschappelijke inzichten, en een voucher die bijdraagt aan de kosten voor financieel advies en/of bemiddeling. De combinatie van een brief en de voucher zorgde voor een stijging van het aantal klanten dat actie onderneemt: van bijna 5% naar bijna 9%. Klanten die een voucher ontvingen kozen vaker voor een structurele oplossing door omzetting van de hypotheekvorm.

Kwetsbaar

Frans de Weert, hoofd van het Expertisecentrum van de AFM: „Experimenten zoals bij ING en Florius helpen bij het vinden van betere manieren om potentieel kwetsbare consumenten daadwerkelijk in beweging te brengen. Deze experimenten leiden wellicht niet tot allesomvattende oplossingen, maar brengen marktpartijen wel stap voor stap dichter bij een effectieve benaderingswijze. Wij vinden het belangrijk dat de markt verder experimenteert om gedragswetenschappelijke inzichten in te zetten in het belang van de klant. Bijvoorbeeld door huiseigenaren de mogelijkheid te bieden af te gaan lossen als zij door renteherziening een besparing op de maandlasten realiseren.”

Hypotheekschuld

De omvang van de aflossingsvrije hypotheekschuld is €340 miljard. De Nederlandse hypotheekschuld bestaat voor bijna% uit aflossingsvrije en beleggingshypotheken, aldus Amweb.nl. De AFM, maar ook andere partijen, wezen er al eerder op dat consumenten hierdoor aan het einde van de looptijd in de problemen kunnen komen, bijvoorbeeld omdat de restschuld dan moet worden afgelost, het inkomen bij pensioen daalt en de rente na dertig jaar niet meer aftrekbaar is.