Nieuws/Financieel
1663007817
Financieel

Lucas Bols: betere resultaten, drank duurder

Lucas Bols-ceo Huub van Doorne

Lucas Bols-ceo Huub van Doorne

AMSTERDAM (ANP) - Dranken- en likeurenproducent Lucas Bols merkt duidelijk de heropening van de horeca in zijn resultaten. De onderneming zag de omzet in de eerste helft van haar gebroken boekjaar met 70% stijgen.

Lucas Bols-ceo Huub van Doorne

Lucas Bols-ceo Huub van Doorne

Daarbij waren de verkopen weer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. Wel merkt het bedrijf dat de kosten van logistiek en grondstoffen stijgen, waardoor marges onder druk staan. Om dit te ondervangen heeft Lucas Bols de prijzen verhoogd.

Omzet in VS verdrievoudigd

Lucas Bols is onder meer producent van jenevermerk Bols, likeuren als Passoã en Galliano en Damrak Gin. Het bedrijf verkocht in de zes maanden tot en met september voor €45,6 miljoen aan dranken. Met name in de Verenigde Staten groeide Lucas Bols hard. Daar was sprake van een verdrievoudiging van de omzet. In vergelijking met de resultaten voor de crisis steeg de omzet daar met bijna 60%. De winst van de onderneming steeg naar €7,7 miljoen, van €1,9 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder.

In Japan en Zuidoost-Azië ondervindt Lucas Bols nog altijd de belemmeringen van de crisis. Ook bij de verkoop op bijvoorbeeld luchthavens zijn de gevolgen nog altijd goed te merken.

De onderneming verwacht dat het herstel in de tweede helft van het boekjaar verder doorzet. Daarbij zullen kosten voor materialen en logistiek verder stijgen. Lucas Bols verwacht daarom druk op de winstmarges.