Nieuws/Financieel
1663013892
Financieel

Trump houdt vast aan deadline voor verkoop TikTok

President Donald Trump

President Donald Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag gezegd dat de deadline voor het Chinese bedrijf ByteDance om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen niet wordt verlengd.

President Donald Trump

President Donald Trump

„Het wordt gesloten of ze verkopen het”, zei Trump tegen verslaggevers voordat hij naar Michigan vertrok. „De deadline voor TikTok wordt niet verlengd.”

Eerder op donderdag meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden nog dat de Amerikaanse regering ByteDance meer tijd zou geven nadat de Chinese techreus naar buiten bracht dat het de door Trump gestelde deadline van 15 september waarschijnlijk niet ging halen.

Na 15 september wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten. Volgens critici zou TikTok te veel gegevens van zijn gebruikers verzamelen en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen.

Nieuwe Chinese regelgeving heeft geleid tot vertraging bij de onderhandelingen over de overname. Eind augustus werd duidelijk dat de Chinese regering extra beperkingen had opgelegd aan de uitvoer van technologie met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI). Die nieuwe beperkingen omvatten ook het gebruik van technologie van TikTok, waardoor groen licht van de Chinese overheid noodzakelijk is bij een eventuele deal. Toen dat bekend werd vreesden ingewijden al voor vertraging van het verkoopproces.

Gesprekken over een overname worden volop gevoerd. De Amerikaanse tak van TikTok zou 20 tot 30 miljard dollar moeten opleveren. Microsoft zou samen met supermarktconcern Walmart het TikTok-onderdeel willen overnemen. Ook softwareconcern Oracle heeft een bod gedaan op de Amerikaanse tak van Tiktok.

The Wall Street Journal schreef woensdag op basis van ingewijden dat ByteDance probeert een verkoop van de Amerikaanse tak van de app te voorkomen. Daarover zouden al langer gesprekken worden gevoerd met de Amerikaanse overheid.

ByteDance investeert de komende drie jaar miljarden dollars om van Singapore zijn uitvalsbasis te maken in Azië. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

ByteDance wil het geld steken in een datacenter en ook honderden mensen aannemen. Het bedrijf zou volgens de bronnen verder een licentie hebben aangevraagd bij de monetaire autoriteit van Singapore om als digitale bank te kunnen werken.

Volgens kenners is Singapore een gewilde plek voor techbedrijven, die het land zien als ingang tot de Aziatische markt. Ook Chinese techreuzen als Alibaba en Tencent hebben plannen om Singapore meer als uitvalsbasis te gebruiken.