Financieel/Geld
1663773
Geld

Meer concurrentie kan rente laag houden

’Pensioenfondsen nemen markt voor hypotheken over’

Amsterdam - Pensioenfondsen nemen een steeds prominentere positie in op de hypotheekmarkt. Volgens De Hypotheekshop zal eind 2018 de helft van de geldverstrekkers bestaan uit pensioenfondsen en zogenoemde ’regiepartijen’. Dat zou de rente kunnen drukken.

Op dit moment zijn er zes van die partijen aanwezig op de markt. Regiepartijen zorgen ervoor dat beleggers hun geld in hypotheken kunnen steken, zij regelen dan de rest. Een bekende partij is Munt Hypotheken, dat met het geld van pensioenfondsen hypotheken verstrekt. De andere actieve partijen zijn Syntrus, bijBouwe en het drietal verzekeraars Aegon, ASR en NN.

Daar komen dit jaar nog vier nieuwe partijen bij, waardoor dit soort regiepartijen, in de rug gesteund door pensioenfondsen, net zo sterk in de markt vertegenwoordigd zijn als traditionele hypotheekverstrekkers zoals banken. De verwachting is ook dat het kapitaal dat pensioenfondsen in hypotheken stoppen toe gaat nemen.

De Hypotheekshop ziet hier voor huizenkopers en oversluiters een potentieel voordeeltje in. Want de concurrentie, die al fors was, neemt dit jaar nog eens flink toe. En daardoor zou de rente, vooral die van 20 jaar of langer, de komende tijd lager uit kunnen vallen.

Voor binnenlandse en buitenlandse pensioenfondsen zijn Nederlandse hypotheken een aantrekkelijke investering. Het rendement, de hypotheekrente, is in de huidige markt redelijk goed. En door de goede betaaldiscipline en het verplicht aflossen bij nieuwe hypotheken is het risico voor de beleggende fondsen vrij klein.