Nieuws/Financieel

Borrel in restaurant mag zwaarder belast worden

Door Leon Brandsema

APA Arnhemse Persagentschap

Amsterdam - Een borrel bij een lunch of diner mag zwaarder belast worden dan een glaasje fris en de maaltijd. Het hogere btw-tarief wordt terecht toegepast.

APA Arnhemse Persagentschap

Dat oordeelt het gerechtshof Arnhem - Leeuwarden in een zaak die een restauranthouder aanspande tegen de Belastingdienst. Hij wilde een stuk van zijn betaalde omzetbelasting terug omdat hij vond dat voor de alcoholische dranken ook het lage btw-tarief van 6% in plaats van 21% moest gelden.

Daar is volgens het gerechtshof geen sprake van. In de btw-richtlijn staat volgens de rechter duidelijk dat er een uitzondering is voor alcoholhoudende dranken. Die mogen apart tegen 21% btw worden belast.

Dat onderkent de restauranthouder ook wel, maar volgens hem zou de fiscus met maar één dienst voor de omzetbelasting moeten rekenen. En omdat het leveren van voedsel, waarvoor het lage tarief opgaat, dan voorop staat, zou voor de hele omzet het tarief van 6% moeten gelden.

Europese regels

Het rekenen van twee btw-tarieven zou bovendien ingaan tegen Europese regels, stelde de restauranthouder.

Maar volgens het gerechtshof staat in de richtlijn juist dat landen zelf bij restaurant wel twee verschillende btw-tarieven aan mogen houden. Nederland kiest er voor om dat te doen en staat daarmee volgens de rechter volledig in zijn recht.