Nieuws/Financieel
1664930
Financieel

’VS onttronen Saudi’s in oliemarkt’

Amsterdam - Amerikaanse olieproducenten troeven Saoedi-Arabië binnenkort af als grootste leverancier en hoofdmacht van het OPEC-kartel. De Amerikanen produceren tegen veel geringere kosten, en zetten daarmee de oliemarkt onder druk.

Dit stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse olierapport.

Vooral de landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC schroeven hun aanbod omhoog, erkende OPEC maandag. In reactie ging de olieprijs 0,3% terug, tot $62,36 per vat.

De marktvorser gaat uit van een sterke toename van de hoeveelheid opgepompte olie in de Verenigde Staten. Op termijn moet de olieprijs daardoor dalen, vooral dankzij forse gedrukte productiekosten.

Goedkoper

OPEC heeft jarenlang geprobeerd zijn leden binnenboord te houden met productieafspraken. Vorig jaar kwam daar lijn in, maar de nieuwe uitstroom van producenten die olie en gas goedkoop uit Amerikaanse schalielagen persen drukt de prijzen.

In januari was de Amerikaanse olieproductie 1,3 miljoen vaten per dag hoger dan een jaar geleden, aldus de IEA-cijfers. Daarnaast leverden de Amerikaanse producenten in november tien miljoen vaten per dag. Dat is een niveau dat sinds 1970 niet meer werd gehaald.

Fors aanbod

De IEA voorspelt dat de VS meer zal produceren dan Saoedi-Arabië en mogelijk later door het niet-OPEC-lid Rusland.

Het agentschap voorziet voor het lopende jaar nog altijd groei van de vraag naar olie met een omvang van 1,4 miljoen vaten. Daar tegenover staat het aanbod met 1,6 miljoen vaten.