Nieuws/Financieel

Update: problemen na 2 uur verholpen

Opnieuw storing bij ABN Amro

DIJKSTRA BV

AMSTERDAM - Het betalingsverkeer bij ABN Amro lag dinsdagmiddag voor de zoveelste keer in korte tijd plat. Na een uur of twee was de storing verholpen.

DIJKSTRA BV

Klanten van de bank konden in die periode niet inloggen bij het internet- en mobiel bankieren. Ook betalen via iDeal bij ABN Amro was onmogelijk. Op zeker moment lag zelfs de website van de bank er helemaal uit. Klanten kregen hier een pagina met een onbegrijpelijke foutmelding te zien.

Het duurde uiteindelijk tot ongeveer 16:30 uur tot de bank kon melden dat de storing was verholpen. Daarmee is ABN Amro eigen zeggen ’een kleine twee uur’ uit de lucht geweest.

ABN Amro werd in dit nog korte jaar al meerdere keren geteisterd door flinke storingen. Die waren toen het gevolg van DDoS-aanvallen. Een woordvoerder laat weten dat de bank ditmaal niet is getroffen door zo’n cyberaanval.

De oorzaak is volgens de ABN-woordvoerder nu een ’technische storing’. Onduidelijk is wat het probleem precies is geweest. Voor de serie DDoS-aanvallen van de afgelopen weken, werd de bank eerder ook al getroffen door een intern technisch mankement.

Hacker

Vorige week werd een 18-jarige hacker opgepakt die ervan wordt verdacht achter de cyberaanvallen op de banken te zitten die eind vorig jaar voor storingen zorgden. Of hij ook verantwoordelijk is voor de aanvallen in dit jaar wordt nog onderzocht.