Financieel/Geld

Westerse miljardairs hebben ruim de helft van het wereldwijde vermogen

Door Redactie DFT

Bill Gates is een van de rijkste mensen ter wereld

Bill Gates is een van de rijkste mensen ter wereld

REUTERS

Amsterdam - Westerse miljardairs, uit de VS en West-Europa, hebben meer dan de helft van het wereldwijde vermogen in bezit. Nederland is in het spel der rijken maar een kleine pion.

Bill Gates is een van de rijkste mensen ter wereld

Bill Gates is een van de rijkste mensen ter wereld

REUTERS

Het zijn vooral de Amerikaanse miljardairs, daar zijn er in totaal ongeveer 550 van, die een flinke duit in het zakje doen. Zij bezitten volgens vermogensbeheerder Star Magnolia Capital maar liefst 36% van het wereldwijde vermogen.

Miljardairs in West-Europa doen daar nog eens een schep van 20,1% bovenop, wat maakt dat de westerse miljardairs gezamenlijk meer dan de helft van het wereldwijde vermogen op hun naam hebben staan.

China in opkomst, Japan zakt weg

In het verre oosten was 25 jaar geleden nog een prominente rol weggelegd voor Japanse miljardairs. Die hadden in 1993 ruim 14% van het wereldwijde vermogen in handen, maar nu is dat nog maar 1,5%.

Het aandeel van Chinese miljardairs (inclusief die uit Hongkong en Taiwan) is in die tijd juist gestegen van 5,6% naar 15,1%. Dat heeft vooral in het geval van de Hongkongse rijken te maken met de explosieve stijging van vastgoedprijzen.

Nederland speelt marginale rol

Nederlandse miljardairs hebben gezamelijk nog geen 0,5% van al het vermogen in de wereld in bezit. Volgens de laatste Quote 500, waarin de rijkste mensen van Nederland staan, zijn er op dit moment 26 miljardairs in ons land.