Nieuws/Financieel

Record BlackRock in robottrackers

Door Redactie DFT

BLOOMBERG

Amsterdam - Beleggen in trackers is naar een record gegaan bij BlackRock, de grootste vermogensbeheerder en reus in het indexbeleggen. De grootste belangstelling gaat uit naar trackers in roboticafondsen.

BLOOMBERG

BlackRock meldt dinsdag voor januari een instroom van $100,6 miljard in zogeheten exchange traded proucts, de aan de beurs genoteerde indexmandjes.

De grootste instroom was te zien bij Amerikaanse en Japanse aandelen. De instroom in Amerikaanse aandelen bedroeg $35,8 miljard, waarbij de nadruk lag op large-caps en cyclische sectorfondsen.

Steun belastinghervorming

De groei is volgens de vermogensbeheerder vooral te danken aan de belastinghervorming in de VS en de hoger dan verwachte uitgaven van de federale overheid. Bij Japanse aandelen ging het om $12,1 miljard, een maandrecord.

De wereldwijde instromen in etf’s bij vermogensbeheerder Amundi hebben volgens dit fonds eveneens de stijgende trend in 2018 doorgezet met een plus van €96,6 miljard afgelopen januari.

Candriam

De Amerikaanse markt was daar met €78,6 miljard goed voor de bulk. Aandelen waren volgens tellingen van Amundi voor de hele markt dominant, met een wereldwijde instroom van €82,8 miljard ten opzichte van het vastrentende deel (instroom €10,8 miljard). Bij bedrijfsobligaties was er in januari juist sprake van een uitstroom ter waarde van €1,9 miljard, volgens tellingen van Amundi.

Volgens Kirst Kuipers, hoofd iShares Nederland bij BlackRock, is de huidige groei ook te herleiden tot indexfondsen die beleggen in aandelen van opkomende markten, met in januarI $2 miljard. Dat is geclaimd de grootste instroom in één maand. Dit betekent dat deze fondsen al twaalf maanden op rij een netto-instroom kennen, wat eveneens een record is, aldus Kuipers.

Verbluffend

Een belangrijke drijver van de instroom is terugkeer van Europa in de belangstelling bij beleggers, stelt BlackRock. Kuipers noemt het verbluffend hoe groot de instroom in obligaties van opkomende markten is geworden, netto $1,1 miljard in januari.

De robotfondsen bij BlackRock kenden tot nu toe nog niet zoveel instroom van beleggersgeld in etf’s, in vorige maand $585 miljoen in totaal. Wereldwijd zit er nu voor $24,4 miljard in aan robotbedrijven gerelateerde fondsen.