Nieuws/Financieel

Schroders: ECB trekt in september stekker uit opkoopprogramma

Mario Draghi

Mario Draghi

Bloomberg

Hoewel ECB-voorzitter Mario Draghi bij de laatste vergadering in zijn toelichting nog de kaarten op de borst hield over een wijziging in het monetaire beleid, zal in maart worden aangekondigd dat de geldkraan eind september wordt dichtgedraaid. Dat stelt Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders.

Mario Draghi

Mario Draghi

Bloomberg

Volgens Zangana zal naar verwachting bij de komende beleidvergadering van de ECB in maart de forward guidance worden aangepast en de intentie uitgesproken om het maandelijkse opkoopprogramma van €30 miljard aan obligaties in september stop te gaan zetten.

Hij wijst er op dat de voorspoedige groei in de eurozone en het herstel van de werkgelegenheid de deur wijd open hebben gezet om een verkrapping van het monetaire beleid door te gaan voeren. De aantrekkende lonen en toenemende bestedingen binnen de EU zullen eveneens aanleiding geven aan de ECB om een monetaire normalisatie in gang te zetten, stelt Zangana.

Zangana benadrukt dat de enige zorg die binnen de ECB kan leven is dat een te snel afscheid van de kwantitatieve verruiming er voor kan zorgen dat de waarde van de euro zal toenemen.

Recent gaven enkele ECB-leden, waaronder DNB-president Klas Knot, al een schot voor de boeg om na september een einde te gaan maken aan de opkoopregeling van de ECB.