Nieuws/Financieel
1667308153
Financieel

ECB-baas Lagarde: crypto’s hebben geen waarde

ECB-president Christine Lagarde

ECB-president Christine Lagarde

AMSTERDAM (ANP/DFT) - Cryptomunten hebben geen onderliggende waarde en beleggers in digitale munten kunnen hun inleg volledig verliezen. Dat zegt president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Lagarde is zondag te zien in het tv-programma College Tour.

ECB-president Christine Lagarde

ECB-president Christine Lagarde

Lagarde vindt dat de handel in cryptomunten gereguleerd moet worden. Ze maakt zich zorgen over mensen die investeren in crypto’s zoals bitcoins zonder de risico’s te begrijpen en alles kunnen verliezen, met grote teleurstelling tot gevolg. Er is geen onderliggende waarde van die munten om als „veilig anker” te dienen, stelt Lagarde die in het verleden al vaker kritiek heeft geuit op crypto’s.

Zoon wel in digitale munten

Ze zei verder zelf geen crypto’s te bezitten, maar dat wel een van haar zoons belegt in digitale munten, tegen haar advies in. Ze kan hem niet tegenhouden omdat hij een vrij man is, stelt Lagarde, maar ze houdt crypto’s wel scherp in de gaten.

De laatste tijd is er veel onrust bij de handel in crypto’s, met flinke waardedalingen. Een andere bestuurder van de ECB zei onlangs dat digitale munten een soort „Wilde Westen” zijn. Hij trok ook vergelijkingen tussen digitale munten en de financiële crisis van 2008.

Renteverhoging

In de tv-uitzending zegt Lagarde ook dat de ECB in juli voor de eerste keer in tien jaar mogelijk de rente gaat verhogen. Maar een renteverhoging van een half procentpunt vindt de centrale bankier te ver gaan. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank sloot dat deze week niet uit. Maar Lagarde lijkt een rentestap van een kwart procentpunt voldoende te vinden.

Podcast

DFT-verslaggevers Martin Visser en Herman Stam staan in hun wekelijkse podcast ’Kwestie van centen’ ook stil bij de mogelijke renteverhoging van de ECB en de nervositeit van beleggers in crypto’s en aandelen. Luister de podcast hier, hieronder of via alle bekende podcast apps, zoals Apple Podcasts, Google Podcasts en Spotify.