Nieuws/Financieel
166742318
Financieel

Groothandel Sligro voelt de harde coronaklappen

Amsterdam - Groothandelsketen Sligro krijgt nog steeds harde klappen als gevolg van de coronacrisis. De omzet nam de eerste maanden van dit jaar af met €205 miljoen, dat is een daling van ruim 38% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar.

De totale omzet van Sligro in Nederland en België kwam uit op €328 miljoen. In dat eerste kwartaal van 2020 zaten ook al de eerste effecten van de coronalockdown. Gecorrigeerd voor die weken is in vergelijking met periode vóór de coronacrisis de omzet bijna gehalveerd. Grote zorgen zijn er echter niet bij het bedrijf uit Veghel.

Uitzendkrachten

Met de NOW-coronasteun en kostenbesparing kunnen aan alle verplichtingen worden voldaan. Zo is het bedrijf tijdens de coronacrisis gestopt met het inhuren van alle 700 uitzendkrachten. Ook het gedwongen afschalen van de transporten leverde besparingen op.

De verwachting is dat met steeds meer versoepelingen de afzetmarkten zoals de horeca voor Sligro langzaam weer zal herstellen. De stemming is dan ook uitermate goed in Veghel, zo laat cfo Rob van der Sluijs in toelichting op de kwartaalcijfers weten.

Inmiddels rijden er bierwagens af en aan om ervoor te zorgen dat de horeca voldoende fusten in huis heeft voor de terrasopening op 28 april.

Kleine stappen

Van der Sluijs: „We hadden graag geknokt tegen de druk van een massale heropening, maar het is logistiek wel prettig om in kleine stappen weer op te starten.”

Leidingen in de kroegen moeten worden doorgespoeld en oude voorraad omgewisseld voor nieuwe. Omdat de terrassen nog maar beperkt open kunnen zullen horeca-eigenaren nog niet meteen de volle mep willen inslaan.

Liever dus bier in fusten dan een tankwagen bier van een paar duizend liter. Dat kan voor Sligro voordelig omdat de groothandel juist die fusten kan bevoorraden.

Sligro verwacht vanaf in het tweede kwartaal al licht herstel en in vanaf de zomer als we weer kunnen doen en laten wat willen een versneld herstel. Van der Sluijs: „Consumenten laten zich dan niet meer tegenhouden en zullen er weer massaal op uit trekken. We hebben ook nog een aantal evenementen in het vooruitzicht die eerder vanwege corona waren uitgesteld.”

In reactie op de cijfers noteert het aandeel Sligro 3,7% winst.