Nieuws/Financieel
1667609
Financieel

Wapenreus Remington naar bankroet

Remingtons Bushmaster, regelmatig gebruikt bij aanslagen in de VS.

Remingtons Bushmaster, regelmatig gebruikt bij aanslagen in de VS.

Amsterdam - De Amerikaanse wapenproducent Remington, met zijn oorsprong in 1816, heeft uitstel van betaling moeten aanvragen. Ondanks de opkomst van Republikeine die voorstander van vrij wapenbezit zijn, zakten de verkopen ineen.

Remingtons Bushmaster, regelmatig gebruikt bij aanslagen in de VS.

Remingtons Bushmaster, regelmatig gebruikt bij aanslagen in de VS.

Dat meldt het tweehonderd jaar oude beeldbepalende merk van de Amerikaanse wapenindustrie in een toelichting op de faillissementsaanvraag. Verkopen daalden vorig jaar met 30%.

Terwijl de Chapter 11-aanvraag loopt, blijft Remington open om zoveel mogelijk kapitaal te vergaren mogelijk voor een doorstart.

Iconisch

Remington werd opgetuigd door Eliphalet Remington II. Het was het bekendste wapenmerk dat in de Amerikaanse trek westwaards veel werd gebruikt. Ook het Amerikaanse leger werd met Remingtons uitgerust.

Bij Remington werken 3500 mensen. De aanvraag van faillissement is een klap voor private-equityreus Stephen Feinburg, een overtuigd aanhanger van president Trump. Zijn Cerberus Capital Management kocht het merk Remington in 2007, destijds eveneens uit een bankroet.

De wapenverkopen van Remington trokken lange tijd aan toen Hillary Clinton, voorstander van een beperking van wapenbezit, op winst leek te staan tijdens de presidentsverkiezingen. Amerikanen hamsterden wapens.

Na de verkiezing van Trump leken er gunstige tijden aangebroken vanwege de volledige vrijheid die Trump vooraf aan de wapenhandel had toegezegd. Maar de verkopen daalden.

Automatisch geweer

Remington kreeg kritiek na het gebruik bij meerdere aanslagen van zijn automatische Bushmaster-aanvalsgeweer.

Volgens de Independent Firearm Owners Association hoeft de Chapter 11-aanvraag niet het einde van Remington te betekenen. Als de Democraten in november bij de volgende verkiezingsrondes terrein winnen, zullen de wapenverkopen opnieuw aantrekken, stelt zij.