Nieuws/Financieel
1667892
Financieel

Moeder SNS Bank denkt aan terugkeer in mkb-kredieten

DEN HAAG - De Volksbank overweegt in het huidige financieringsgat voor kleine ondernemers te springen. Het genationaliseerde moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank ’omarmt’ een oproep van MKB-Nederland aan Minister Wopke Hoekstra van Financiën hiervoor.

MKB-Nederland zegt ‘verontrust’ te zijn over het vele ‘nee’ dat ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf van grootbanken te horen krijgen bij kredietaanvragen van maximaal €250.000. De belangenorganisatie meent dat minister Hoekstra er goed aan doet om de keuzemogelijkheden voor mkb’ers uit te breiden via De Volksbank.

Bij de bank zouden kleine ondernemers terecht moeten kunnen voor kredietverlening en werkkapitaal. „Een nieuwe NMB”, verwijst directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland naar in 1991 verdwenen De Nederlandsche Middenstandsbank.

Pilot

Op het hoofdkantoor van De Volksbank gaan ‘de handen op elkaar’ voor de proefballon van MKB-Nederland, reageert een woordvoerder. De bankengroep, die nu voor consumenten betalen, sparen en hypotheken aanbiedt, blijkt zelfs al een stap verder te zijn. Momenteel loopt bij SNS en RegioBank een pilot voor bedrijfsleningen tot maximaal €50.000.

De bank zal niet terugkeren in de volledige markt van zakelijke kredietverleningen, benadrukt de zegsman: „Maar het ligt in de lijn der verwachting dat wij na deze test doorgaan met kredietverlening aan het kleinbedrijf, waarbij wij het bedrag mogelijk oprekken. De €250.000 die MKB-Nederland noemt, is geen gekke suggestie.”

Afwijzingen

Over de problematiek met mkb-financiering, schermt Visser met recente cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB): „Hieruit blijkt dat alleen in Nederland het aantal afwijzingen met mkb-leningen toeneemt, met zelfs 30%. Het Nederlandse mkb doet het toch niet slechter dan dat uit Griekenland of Italië?” Het aanbod aan nieuwe (online) kredietverleners, groeit volgens Visser onvoldoende hard en is vaak ‘niet passend’.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) spreekt de stijgende afwijzingstrend tegen. „Ten opzichte van andere landen lijkt het percentage wel relatief hoog, maar ook dit percentage daalt”, schrijft voorzitter Chris Buijink vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. MKB-Nederland veegt dit van tafel. „Bij de banken zit de schrik van de crisis nog zó in de benen, dat we te ver zijn doorgeslagen in het zoeken van zekerheid in plaats van ondernemende kansen”, aldus Visser.

De Volksbank zegt kansen te zien in financiering van kleine bedrijven en zzp’ers. „Uit onderzoek blijkt dat de grootste behoefte en pijn bij ondernemers zit bij kleine leningen en werkkapitaal. Omdat het niet om al te grote bedragen gaat, willen wij ons hier op inzetten. Ook omdat we als bank een maatschappelijke behoefte willen invullen.”

Rendement

Visser wil niet spreken van liefdadigheid voor het mkb: „Ik ben er van overtuigd dat er veel rendement te halen is met mkb-leningen. Wij willen geen goededoelenbank van De Volksbank maken, maar een gezonde bank die het bedrijfsleven in ons kan financieren. Betere financiering voor het mkb zou de economische groei sterk verbeteren, durf ik wel te zeggen.”