Nieuws/Financieel
1670303
Financieel

FNV boos over salarisverhoging ASR-top

ASR-topman Jos Baeten

ASR-topman Jos Baeten

Amsterdam - Vakbond FNV is boos over de salarisverhoging van 40% naar €740.000 voor topman Jos Baeten van verzekeraar ASR. Ook Baetens medebestuurders bij het ex-staatsbedrijf gaan veel meer verdienen.

ASR-topman Jos Baeten

ASR-topman Jos Baeten

„Een verkeerd signaal naar de medewerkers en tegen onze afspraken in”, reageert vakbondsbestuurder Gerard van Hees van FNV Finance.

De FNV wijst erop dat er juist zware onderhandelingen zijn gevoerd om te komen tot 2% loonsverhoging voor de ‘gewone’ medewerkers van ASR.

Exorbitant

Van Hees: „Dat vervolgens de raad van commissarissen de ASR-top zo’n exorbitante loonsverhoging geeft, dat kun je naar je eigen medewerkers gewoon niet uitleggen. Ook niet met een charmeoffensief in de kranten en online videoboodschappen”, zegt Van Hees. Hij doelt onder meer op de toelichting die president-commissaris Van der Pol over intranet aan zijn werknemers gaf op het besluit.

Financieel directeur Chris Figee gaat €670.000 euro verdienen tegen vier ton nu. Operationeel directeuren Karin Bergstein en Michel Verwoest gaan van vier ton naar € 650.000 euro. De salarissprong gebeurt in twee jaar.

Volgens de Raad van Commissarissen waren de salarissen achtergebleven in de acht jaar jaar dat ASR een staatsbedrijf was. De raad wil met de verhoging „topspelers” behouden en werven.

ASR was onderdeel van Fortis dat in 2008 door de Nederlandse staat werd genationaliseerd om een ondergang te voorkomen. In 2016 ging ASR naar de beurs en afgelopen september verkocht de staat zijn laatste aandelen.

Bonussen

Vorig jaar liet branchegenoot NN al weten dat de basissalarissen van de top bij de verzekeraar fors gingen stijgen. Topman Lard Friese, die in 2016 voor €1,3 miljoen in de boeken stond, krijgt er in stappen meer dan 25% bij.

De precieze beloning van topbestuurders van beursbedrijven valt meestal fors hoger uit door aandelenpakketten, opties, bonussen en pensioenaanspraken. Zo blijkt uit het jaarverslag van NN dat topman Friese in 2016 een totale beloning kreeg van bijna €2 miljoen.

Volgens beloningsadviseur Focus Orange verdiende Aegon-topman Alex Wynaendts in 2016 €2,3 miljoen. ING-baas Ralph Hamers toucheerde in dat jaar €1,9 miljoen

Het salaris van Hamers wordt in de branche als laag gezien. In beurswaarde is ING met €57 miljard vijf keer zo groot als Aegon en NN. Zelfs tienmaal zo groot als ASR, waar het basissalaris van de topman dus omhoog gaat naar €740.000.