Nieuws/Financieel

Bitcoin stijgt tot boven $9000

Door Redactie DFT

afp

Amsterdam - Cryptomunt bitcoin wint terrein en stijgt woensdag tot boven $9000 per stuk.

afp

Woensdagavond ging de prijs van de digitale munt 8,4% hoger. Het doorsnijden van de grens opwaarts boven $9000 is voor het eerst sinds begin februari. De munt noteerde $9300 rond 17:00 uur maar zakte eerder terug tot $5922, Nederlanders verloren miljarden.

Ook munten met veel marktwaarde zoals ripple (+5%) en ethereum (+6%) gaan woensdag mee omhoog.

Eind december stond bitcoin boven $19.000 per stuk, sindsdien is de naar marktwaarde gemeten grootste onder de cryptomunten bezig met een rit omlaag.

Rust terug

Afgelopen week bewoog de prijs van de munt vooral zijwaarts. Zakenbanken werden iets milder over het effect de munten, kleine banken in Europa openden cryptorekeningen voor particulieren hoewel toezichthouders erop aandringen niet in de digitale munt te gaan.

Beleggers durven over een breder front weer meer risico te nemen op de beurs.

Amerikaanse politici bepleitten voor de Senaat extra ingrepen in de markt van cryptomunten, vooral om witwaspraktijken aan te pakken, maar de regels mogen de technologische vernieuwing niet verstikken, stelden zij. Cryptobedrijven zelf vragen eveneens om regulering zodat beleggers kaf van koren kunnen scheiden.

Meer regels

De munt litecoin steeg woensdag veel forser (+28%), waarschijnlijk reagerend op de eerste splitsing naar litcoin-cash, zoals bitcoin varianten kreeg. Ook hier is de bedoeling dat de verwerking van transacties met de munt sneller kunnen worden verwerkt.

De stijging is opmerkelijk. Gebruikers van digimunten zijn net bekomen van een grote inbraak bij Coincheck. Vorige maand verdwenen voor $500 miljoen aan nem-tokens. Na de hack hervatte het de handel en zag in een dag tijd $375 miljoen aan kapitaal uitstromen.