Nieuws/Financieel

'Wall Street lager na cijfers over inflatie'

NEW YORK (AFN) - De beurzen in New York lijken woensdag lager te gaan openen, na de koerswinsten in de voorgaande handelsdagen. De aandacht gaat vooral uit naar belangrijke cijfers over de inflatie en winkelverkopen in de Verenigde Staten. Ook zijn er nog bedrijfsresultaten.

De inflatie bleef in januari op jaarbasis onveranderd op 2,1 procent, net als in december. Economen hadden juist een daling tot 1,9 procent verwacht. De inflatie is van groot belang voor het rentebeleid van de Federal Reserve. De recente onrust op de beurzen hing grotendeels samen met de vrees voor een sterker stijgende inflatie, wat weer kan leiden tot meer renteverhogingen.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen gingen vorige maand met 0,3 procent omlaag in vergelijking met een maand eerder. Er was juist gerekend op een kleine stijging. Kort na opening komen nog gegevens over de Amerikaanse bedrijfsvoorraden.

Chipotle Mexican Grill

Bij de bedrijven is er aandacht voor onder meer restaurantketen Chipotle Mexican Grill. Die heeft een nieuwe topman benoemd, Brian Niccol. Hij is afkomstig van de keten Taco Bell van rivaal Yum Brands, ook moederbedrijf van Kentucky Fried Chicken en Pizza Hut. Het aandeel Chipotle staat voorbeurs flink hoger.

Horlogemaker Fossil Group lijkt een enorme koerssprong te gaan maken na beter dan verwachte cijfers en een fors hoger koersdoel van KeyBanc. Andere bedrijven die de boeken openden waren onder meer hotelketen Hilton Worldwide, bierbrouwer Molson Coors Brewing, frisdrankproducent Dr Pepper Snapple Group, aanbiedingensite Groupon en het in New York genoteerde Chinese internetconcern Baidu. Nabeurs komt de maker van netwerkapparatuur Cisco Systems met resultaten.

Lear

Autotoeleverancier Lear mag ook op belangstelling rekenen. De fabrikant van onder meer autostoelen gaat zijn kwartaaldividend flink verhogen en het aandeleninkoopprogramma vergroten tot 1,5 miljard dollar. Biotechnoloog Celgene liet weten nog eens voor 5 miljard dollar eigen aandelen in te gaan kopen.

De beurzen in New York sloten dinsdag met bescheiden winsten, waarmee de sterke koersstijgingen in de voorgaande twee handelsdagen iets werden uitgebouwd. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 24.640,45 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 2662,94 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,5 procent tot 7013,51 punten.