Nieuws/Financieel
1672584334
Financieel

’Helft bouwprojecten kan binnen paar weken hervat’

Amsterdam - Meer dan de helft van de bouwprojecten die stilliggen vanwege de stikstofuitspraak, kunnen binnen een paar weken weer worden hervat. Dat stelt NVB Bouw op BNR in reactie op het stikstofadvies van commissie-Remkes.

Om de bouwprojecten toch voor elkaar te krijgen, pleit de branchevereniging voor een snelle toetsing door ecologen. Die zouden moeten beoordelen of een bouwproject schadelijk is voor nabijgelegen natuurgebieden. In totaal gaat het om zo’n 18.000 stilgelegde bouwprojecten.

„Provincies zijn doodsbang dat ze een vergunning afgeven voor een project waarbij achteraf blijkt dat er fouten zijn gemaakt”, zegt NVB-directeur Coen van Rooyen. Hij vindt dat provincies ten onrechte ’verkrampt’ vasthouden aan de rekenmodellen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

De hoogste rechter oordeelde in mei 2019 dat het stikstofprogramma van de rijksoverheid niet deugt. De uitspraak heeft ervoor gezorgd dat geen enkel project dat ook maar een klein beetje bijdraagt aan nieuwe stikstofuitstoot, nog een vergunning krijgt.

Duizenden projecten worden getroffen door de stikstofcrisis.