Nieuws/Financieel

Zorgen over hefboom bij beleggingsfondsen

Door ANP Producties

Bloomberg

Amsterdam - Het Europees Comité voor Systeemrisico’s (ESRB) maakt zich zorgen over het gebruik van een ‘hefboom’ in beleggingsfondsen, wat betekent dat met geleend geld of via derivaten wordt belegd. Aanleiding is de sterke groei van de sector en aanwijzingen dat fondsbeheerders meer risico zijn gaan nemen.

Bloomberg

Het gaat om de grote voorraad aan 'alternatieve’ beleggingsfondsen, waaronder hedgefondsen, private equity-fondsen en vastgoedfondsen. In de afgelopen tien jaar zijn die in Europa ongeveer in omvang verdrievoudigd tot 5723 miljard euro. Volgens de ESRB zou er daarom een nieuw monitoringraamwerk moeten komen om alle risico's goed in de gaten te kunnen houden. Die aanbeveling is nu doorgespeeld naar de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA).

Meest in het oog springende risico dat hieraan is verbonden, vormt het scenario waarin beleggers in grote aantallen uit zo'n fonds stappen. Dit kan, zeker wanneer gebruik wordt gemaakt van een hefboom, prijsschokken op de financiële markten versterken en tot verliezen leiden voor banken, verzekeraars en pensioenfondsen.

De Nederlandsche Bank (DNB), die het nieuws naar buiten bracht, laat weten dat eigen medewerkers al een voorbeeld van zo’n risicomonitoringraamwerk hebben ontwikkeld. DNB zegt verder een nadere analyse en aanpak van de risico’s op Europees niveau wenselijk te vinden. In Nederland maken dit soort fondsen echter maar beperkt gebruik van een hefboom.

Lees meer over