Nieuws/Financieel
1674111
Financieel

Besi: vraag naar chipapparatuur blijft sterk

Richard Blickman, bestuursvoorzitter van Besi.

Richard Blickman, bestuursvoorzitter van Besi.

Duiven - BE Semiconductor Industries (Besi) heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van een aanhoudend sterke vraag naar zijn apparatuur en diensten vanuit de chipindustrie. Omzet en orderontvangst vielen lager uit dan een kwartaal eerder, maar nog altijd fors hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Richard Blickman, bestuursvoorzitter van Besi.

Richard Blickman, bestuursvoorzitter van Besi.

Besi rapporteert over het vierde kwartaal een omzet van 153 miljoen euro. Dat is een kleine 4 procent minder dan in het derde kwartaal, maar nog altijd bijna twee derde meer dan een jaar eerder. De ontvangen orders zijn goed voor een toekomstige omzet van ruim 149 miljoen euro.

Onder de streep hield Besi 43,6 miljoen euro over. Dat is ruim een zesde minder dan in de voorgaande periode, maar wel meer dan anderhalf keer zo veel als in het vierde kwartaal van 2016. De brutomarge is wel wat gedaald, naar 56,3 procent. Dat komt volgens de onderneming vooral door nadelige wisselkoerseffecten.

De chipindustrie heeft met name in de eerste helft van 2017 veel geld gestoken in nieuwe machines. Hoewel de piek van die investeringsgolf achter de rug is, blijven de vooruitzichten volgens Besi goed. De omzet in het lopende kwartaal valt volgens Besi 5 procent lager tot 5 procent hoger uit vergeleken met de afgelopen periode.