Nieuws/Financieel
1674597070
Financieel

Shell dagwinnaar in rode AEX

De AEX sloot vrijdag maar nipt in het rood. Shell en Prosus eindigden bovenin de hoofdindex. Beleggers werden voorzichtiger na recordbesmettingen met corona. Amerikaanse techreuzen drukten met kwartaalcijfers ook de stemming, ASMI en ASML verloren met Ahold Delhaize fors.

De AEX maakte laat veel van het verlies goed en eindigde 0,1% lager bij 533,88 punten. De index viel na opening even tot 529 punten terug. De AMX pluste met 0,7% winst tot 776,36 punten.

Elders in Europa steeg de Franse CAC 40 met 0,5%, de Britse FTSE verloor een fractie en de Duitse DAX raakte 0,4% kwijt.

De economie van de eurozone maakte de grootste kwartaalgroei ooit door, meldde Eurostat. De markt maakte zich zorgen over tot records oplopende coronabesmettingen, aldus analisten.

Op Wall Street koerste de Dow Jones-index bij het slot op Beursplein 5 ruim 1% lager, de S&P 500 raakte 1,4% kwijt en de Nasdaq verloor 2,4%.

Het aandeel Alhabet (Google) veerde 4,5% op na kwartaalresultaten, Apple werd 5,4% lager geduwd en verloor een magische $111 miljard op de beurs.

Val tech

De toezegging door de ECB donderdag dat er in december extra economische steun komt, bood beleggers enige houvast.

"Eerste kwartaal laat zien dat lockdowns effectief zijn, en dat de markt bodemt als het virus piekt"

Vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) zei de stevige correctie op de aandelenmarkten aan te grijpen om juist bij te kopen. „Over iets meer dan een week kennen we bijna zeker de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Deze bron van onzekerheid valt weg. Verder laat het eerste kwartaal zien dat lockdowns effectief zijn, en dat de markt bodemt als het virus piekt”, aldus Van Schie.

Centrale banken zullen nieuwe steun klaar zetten. „En het is al bijna zeker dat de Fed voor het einde van het jaar zijn opkoopprogramma zal vergroten.” Hij stapt ook in omdat in november positieve testresultaten van meerdere vaccins te verwachten zijn. Dan komt er zicht op heropening van de economie, stelt de vermogensbeheerder.

Ondertussen openbaart zich zonder dat steunpakket een „drama in de Amerikaanse economie”, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. „Met Singles Day, Thanksgiving en koopjesfestijn Black Friday voor de deur hebben consumenten geen geld in de portemonnee. Die wachten dus af met kopen. Beleggers zien dat.”

De verslechtering van de Amerikaanse economie wordt „ook zichtbaar in de bedrijven”, zegt beleggingsadviseur Rein Schutte (Noesis Capital).

Prosus verrast positief

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging Shell, dat donderdag al in trek was na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers, aan kop met 3,9% slotwinst. De Britse bank Barclays haalde de energiegigant van de verkooplijst.

Daarachter eindigde techinvesteerder Prosus met een plus van 3,1%, in reactie op de aankondiging voor $5 miljard eigen aandelen en aandelen in moederbedrijf Naspers in te kopen.

ING werd met 24 miljoen stukken het meest verhandeld en herstelde met 1,8% winst. Société Générale zette concurrent Deutsche Bank op de kooplijst.

Uitzender Randstad pluste 1,6%, biotechbedrijf Galapagos won 1,1%.

AEX-zwaargewicht Unilever daalde onderin 1%, Ahold Delhaize krom 1,4%. Tech-aandeel en betalingsverwerker Adyen verloor het meest: -4%.

De toeleveranciers aan de chipsector ASMI en ASML zakten 1,7% respectievelijk 1%, mede vanwege de domper bij Apple.

Wolters Kluwer verloor 0,3%. De informatieleverancier wist de aangepaste operationele winst in de eerste negen maanden van het jaar duidelijk te verhogen, maar onthield zich van een prognose voor het vierde kwartaal.

Grandvision gewild

Bij de middelgrote fondsen stond bouwer BAM dankzij 3,5% slotwinst aan kop. GrandVision had het nakijken bij 3,2% toename. De optiekketen wist het afgelopen kwartaal stevig te herstellen van de coronadip. De overname door brillen- en lenzenmaker EssilorLuxottica staat nog steeds in de planning.

Air France KLM hield toch nog 1% over na een aanvankelijke daling met 3%. De luchtvaartmaatschappij meldde een kwartaalverlies van €1,7 miljard. Bovendien zijn er twijfels of de overheidssteun voor KLM wel door gaat.

Biotechbedrijf Pharming leverde 1,2% in. De donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers overtuigden beleggers niet.

Smallcap Van Lanschot steeg 6,4%. Het kreeg een koersdoelverhoging van UBS.

Aandeel smallcap Brunel remde bij 3,2% stijging af. De detacheerder profiteerde in het derde kwartaal vooral van kostenbesparingen.

Veelvoederbedrijf ForFarmers verloor 4,9%, na de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo