Nieuws/Financieel
1675095
Financieel

Vastned: Aandacht voor winkelpersoneel cruciaal

Het winkelpand van Vastned waar de Japanse modeketen Uniqlo in komt.

Het winkelpand van Vastned waar de Japanse modeketen Uniqlo in komt.

Amsterdam (DFT) - Met bijna €650 miljoen aan winkels in Nederland, merkt winkelbelegger Vastned welke formules en locaties het goed doen. „Je kan zeggen: waar de woningmarkt goed is aangetrokken, doet de retail het ook goed. Zo gaat het goed in de stad Groningen, maar minder in de stad Leeuwarden”, zegt topman Taco de Groot naar aanleiding van de prima jaarcijfers.

Het winkelpand van Vastned waar de Japanse modeketen Uniqlo in komt.

Het winkelpand van Vastned waar de Japanse modeketen Uniqlo in komt.

De zogenaamde polarisatie van het winkellandschap, waarbij sommige regionale winkelcentra steeds verder wegzakken, doet zich volgens De Groot ook voor bij winkelformules. „Je ziet ook polarisatie bij retailers, wie succesvol is en wie niet. Retailers die hun personeel aandacht geven door opleiding en training doen het vaak goed, zoals bijvoorbeeld bij ketens als Rituals en Schaap & Citroen.”

De Groot moet afscheid nemen van de Amerikaanse modeketen Forever 21, die was gevestigd in Vastneds Amsterdamse paradepaardje met ingangen aan de Kalverstraat en het Rokin. Het pand werd drie jaar geleden door Vastned voor liefst €108 miljoen aangekocht. „Forever 21 is naar Europa gekomen met verkeerde producten”, denkt De Groot.

Op de locatie van Forever 21 komt modeketen Uniqlo, bekend als de Japanse H&M, met zijn eerste vestiging in Nederland. De Groot heeft alle vertrouwen. „Ze hebben goede basics, met een heel eigen assortiment. In Europa zijn ze bekend geworden door lichte donzen jasjes.”

Vastned, met winkels in Nederland, Frankrijk, België en Spanje, meldde woensdag nabeurs een stijging van de bezettingsgraad van zijn winkels naar 98,1%. De bezettingsgraad van de kernactiviteiten op de betere locaties was zelfs 99,6%.

De gehele vastgoedportefeuille werd €71,3 miljoen hoger getaxeerd. Onderaan de streep daalde de waarde van de portefeuille wel van €1615 miljoen naar €1526 miljoen, maar dat kwam door het afstoten van de totale portefeuille in Turkije en desinvesteringen van niet-kernactiviteiten.

De opbrengst van de verkopen, €122,8 miljoen, werd deels ingezet voor de inkoop van eigen aandelen. Vastned heeft nog een ruime oorlogskas voor aankopen. „Maar we zijn heel voorzichtig om geld van de aandeelhouders uit te geven. Kwalitatief goed vastgoed is tegenwoordig zeer hoog gewaardeerd, met als gevolg lage rendementen”, aldus De Groot.

Analisten van ING waren woensdag positief over het jaarverslag. Zij noemen de onderliggende strategie van Vastned ’solide’. De marktvorsers wijzen daarbij op de lage leegstand en de vereisten voor kapitaaluitgaven. De winst per aandeel van Vastned kwam met €2,22 ook hoger uit dan de kenners hadden voorzien. ING rekende op een winst per aandeel van 2,16 euro en Vastned zelf mikte op een bandbreedte van €2,10 tot €2,20. Ook de prognose voor het huidige jaar is hoger dan de verwachting van ING.

Het aandeel Vastned steeg donderdag op de Amsterdamse beurs met 0,4%.